KNB: ‘Boete voor notaris soms openbaar maken’

Delen:

Foto: Shutterstock

Openbaarmaking van een boete voor een notaris moet in bijzondere gevallen kunnen, vindt de Koninklijke Beroepsorganisatie voor het Notariaat (KNB). Dat schrijft de KNB aan staatssecretaris Wiebes (Financiën) in reactie op de internetconsultatie over maatregelen tegen belastingontwijking.

Eén van deze maatregelen behelst de openbaarmaking van zogeheten ‘vergrijpboetes’ die zijn opgelegd aan juridische beroepsbeoefenaren en adviseurs. De KNB is voorstander van het aanpakken van belastingontduiking, maar plaatst wel kanttekeningen bij de voorgestelde openbaarmaking. Zo moet openbaarmaking van een vergrijpboete geen automatisme zijn, en moet het belang van publicatie voor de samenleving groter zijn dan het belang van niet-openbaarmaking voor de notaris. Notarissen die structureel opzettelijk belastingfraude plegen, mogen wat de KNB betreft aan de schandpaal worden genageld.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven