KNB-voorzitter: ‘In de regels voor het notariaat rammelt er iets’

Delen:

Franc WilminkEen fatsoenlijke rechtsbedeling door de overheid kan niet alleen aan de markt worden overgelaten. Sommige diensten lenen zich niet voor marktwerking. Dat zei Franc Wilmink, voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), afgelopen vrijdag op het wetenschappelijk congres van de KNB in Amsterdam. “In de regels voor het notariaat rammelt er iets.”

“Enerzijds heeft de overheid regels gegeven die een vrijwel onbeperkte toelating tot het notarisambt mogelijk maken, terwijl aan de andere kant er geen oplossing wordt gegeven als er te veel notarissen blijken te zijn”, aldus Wilmink in zijn speech. De beroepsorganisatie pakt volgens de voorzitter zonder bevoegdheden de handschoen op in belang van het beroep en van de samenleving. Maar dat kan volgens hem niet langer zo. “De overheid dient hier te zorgen voor een vangnet.”

Wilmink zegt in zijn toespraak: “De overheid heeft als oplossing voor dit soort problemen het bijna religieuze dogma: marktwerking. Maar ik denk dat sommige diensten zich gewoon niet lenen (of maar zeer beperkt) voor marktwerking.” En: “Terug naar vroeger is voor mij niet aan de orde, meer marktwerking in het notariaat heeft ook zeker zijn positieve punten, maar ik ben van mening dat een fatsoenlijke rechtsbedeling voor haar burgers – met gelijke kansen voor iedereen – door de overheid niet alleen maar aan de markt kan en mag worden overgelaten.” (bron: knb.nl)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven