KNB-voorzitter verwacht weinig buitenlandse notarissen

Delen:

Geertjan Sarneel

fotograaf:
Truus van Gog

Geertjan Sarneel, voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), denkt niet dat Nederlandse notarissen bang hoeven te zijn voor concurrentie van buitenlandse collega’s. Dit zei hij tegen Mr. die hem sprak over de uitspraak van het Europese Hof van Justitie dat een notaris uit een ander land in Nederland moet kunnen werken.

Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg heeft op 1 december bepaald dat het nationaliteitsvereiste, dat in de Nederlandse wet voor de toegang tot het beroep van notaris wordt gesteld, discriminerend is. Het hof wil dat Nederland de wet aanpast. Eerder dit jaar bepaalde het gerecht al dat zes andere lidstaten de nationaliteitseis moesten laten vallen. “Dit is dus een logisch en onvermijdelijk gevolg van Europese eenwording”, aldus Sarneel.

De commissie-Hammerstein heeft in 2004 al geadviseerd om de nationaliteitseis te schrappen. De KNB heeft daarmee steeds ingestemd, omdat de overige eisen om notaris te worden wel in stand blijven. Sarneel: “De KNB blijft hechten aan de kwaliteitseisen, zoals het spreken van de Nederlandse taal en het hebben van gedegen en aantoonbare kennis van het Nederlands recht. Verder maakt het ons niet uit waar iemand vandaan komt.”

Toch zal er maar weinig animo onder de buitenlandse notarissen zijn om in Nederland te werken, stelt Sarneel. “Vanwege het beperkte werkaanbod in de huidige tijd, maar vooral omdat de tarifering in het buitenland beter geregeld is. De meeste Europese landen kennen nog vastgestelde tarieven. Nederland is een van de weinige landen waar de tarieven zijn vrijgelaten. Veel concurrentie valt er dus niet te verwachten. Dit wordt pas anders als het notariaat op Europees niveau naar het Nederlandse model wordt ingericht. Als notarissen in andere landen (meer) marktconform moeten werken zal dat leiden tot meer evenwicht en pas dan wordt het interessant om over de grenzen heen te kijken.”

In het verleden zijn er volgens Sarneel slechts twee buitenlandse notarissen (waaronder een Belg) geweest die geïnformeerd hebben naar de mogelijkheden tot het uitoefenen van hun beroep in Nederland. “Het animo lijkt dus sowieso niet zo groot. Aan de andere kant: misschien moet eerst een weg gecreëerd worden. Pas als een belemmering weggenomen is, zal men zich sneller en meer oriënteren. Maar voordat notarissen uit een ander land daadwerkelijk in Nederland aan de slag kunnen, zijn we vast heel wat jaren verder. Het is natuurlijk geen halszaak. Andere dingen zijn nu belangrijker voor Europa.”

Op de vraag of er behoefte is aan buitenlandse notarissen antwoordt Sarneel ontkennend. “Ik kan me voorstellen dat je als niet-Nederlander misschien liever iemand hebt die jouw taal spreekt of cultuur kent. Dat geeft mogelijk een beter gevoel. Maar vooralsnog zie ik niet dat er veel van dat soort potentiële klanten zijn.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven