Know How Planner – een heldere balans tussen informatie en tijd.

Delen:

Begin het nieuwe jaar met een scherpe blik op uw know how prioriteiten, om tijd te besparen en gemoedsrust te winnen.

Creatieve juristen zijn mensen die creatief nadenken over de uitdagingen in hun juridische werk en hiervoor nieuwe oplossingen verzinnen. Op vakinhoudelijk gebied, op commercieel gebied of op praktisch-organisatorisch gebied. Dit keer nodig ik u uit om naar uw know how -beleid te kijken.

Het juridisch vak is kennis-intensief en kennis-competitief. Bijblijven is een vanzelfsprekendheid. Toch staat het hoog op het lijstje van juridische knaagdieren en winkeldochters. Sommige tijdschriften reizen maandenlang mee heen en weer, tot ze verfrommeld onder in een werktas raken en uiteindelijk toch hun actualiteit hebben verloren. Gelukkig dat scheelt weer wat leeswerk. Snel archiveren en inruilen voor een vers exemplaar.

Digitaliseren leek een oplossing, maar uiteindelijk is het de actieve kennis die maakt of het juiste lampje gaat branden op het doorslaggevende moment.

Wie werkt er met een strategisch know how plan? Heeft u wel eens instructies gekregen in doeltreffend omgaan met het bijhouden van kennis? Is er een kantoorbeleid voor? Wordt er in de jurisprudentievergadering wel eens gesproken over het HOE? in plaats van het WAT? Plant u vooraf hoeveel tijd u hieraan wilt besteden, en houdt u de uren bij die u daadwerkelijk besteedt? En welke onderwerpen en publicaties hebben voor u de prioriteit?

Ik vermoed dat de meeste juristen week in week uit, jaar in jaar uit, hun eigen know how-improvisatiekoers hebben ontwikkeld. Als u iets nieuws wilt proberen, dan is hier uw kans:

Dit jaar kunt u het anders aanpakken met de bijgaande Know How Planner.

Het is een invuloefening op een A4tje, die u helpt scherp af te bakenen welke kennis u wilt onderhouden en ontwikkelen om de specialist te blijven of worden die u wilt zijn, de projecten uit te voeren die u het liefst wilt doen en de rest met een gerust hart aan anderen over te laten. Als u er nu 30 minuten voor gaat zitten, kunt u de rest van het jaar genieten van een efficient gebruik van uw know how-tijd.

Ik wens u wijsheid en helderheid toe voor 2011.

© Legal Visuals
Reacties en vragen zijn welkom op dit blog of per email sh@legalvisuals.nl

mr. Susanne Hoogwater is een creatieve juriste en informatie-ontwerper.
Zij is eigenaar van www.legalvisuals.nl, www.legalsketchpad.com en www.goodmoodlaw.com. Zij is auteur van ‘Beeldtaal voor Juristen’ en co-auteur van ‘Schrijven in de juridische praktijk’.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven