‘Kort geding in een bijna lege rechtbank’

Delen:

Christianne Bouma (Van Hall Advocaten)

De coronacrisis zorgt voor extra werk voor het Utrechtse nichekantoor Van Hall Advocaten, waar Christianne Bouma arbeidsrechtadvocaat is. Ze blogt over de vragen die cliënten, met name werkgevers, haar kantoor voorleggen, en haar kort geding in een vrijwel lege rechtbank.

“Wat gaan de ontwikkelingen snel in deze onwerkelijke coronatijd. Eerst langzaam, maar daarna steeds sneller groeide het besef dat het coronavirus ook gevolgen zou hebben voor Nederland. Mijn kantoorgenoten en ik kregen al snel van cliënten allerlei vragen voorgelegd die door de virusuitbraak waren ingegeven. Zo vroegen sommige werkgevers zich af of ze hun werknemers mochten verbieden met vakantie naar een risicogebied te gaan. Anderen hadden het idee dat hun werknemers zich ziek hadden gemeld uit angst voor besmettingsgevaar. Ze vroegen zich af of ze verplicht waren hun loon door te betalen.

Begin maart werd bekend dat bedrijven die werden getroffen door de gevolgen van corona werktijdverkorting konden aanvragen. Direct daarop werd ons kantoor door cliënten overspoeld met vragen hoe zij dit moesten aanpakken en welke informatie ze daarbij nodig hadden. Ook vroegen ze of wij hen hierbij konden ondersteunen. De site van het UWV liep volledig vast en cliënten belden ons, nog net niet in paniek, of het ons wel lukte de site te gebruiken.

Op 15 maart kwam het besluit van de overheid dat de scholen hun deuren moesten sluiten. Het advies om thuis te werken werd toen al door veel bedrijven opgevolgd, maar er zijn ook veel werknemers met functies waarbij thuiswerken niet mogelijk is. Ook hierover hadden cliënten vragen, onder andere over medewerkers die aangaven geen opvang voor de kinderen te hebben en daarom calamiteitenverlof wilden opnemen. Ook kregen we veel vragen over kortdurend zorgverlof.

Kort daarna werd aangekondigd dat de werktijdverkorting werd ingetrokken en plaats zou maken voor de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Wederom werk aan de winkel, hoewel ook wij als arbeidsrechtspecialisten nog niet veel wisten over de ‘ins en outs’ van deze maatregel, die nog niet officieel van kracht was.

Thuiswerkschema

In al die coronahectiek bleek een voor 18 maart gepland kort geding over overtreding van een relatiebeding door twee ex-werknemers van een cliënt, een verzekeringspecialist met zo’n honderd werknemers, gewoon door te gaan. Het voelde vreemd in een vrijwel uitgestorven rechtbank te zijn. De mensen van de beveiliging grapten dat het controleren van de aanwezigen voor hen het hoogtepunt van de dag was. In verband met het risico van besmetting vond de zitting plaats in een grote zittingszaal en daar hield ik mijn pleidooi. Op 1 april volgt de uitspraak. Spannend!

Alle ontwikkelingen brengen voor mijn collega’s en mij veel werk met zich mee, maar we kunnen dat nog goed aan. We verwachten dat de werkdrukte binnenkort wat zal afnemen, maar dat er over niet al te lange tijd meer ontslagzaken en reorganisaties zullen zijn.

Op kantoor hanteren we een schema, waarbij mensen bij toerbeurt thuis mogen werken. Extra voorzieningen zijn daarvoor niet nodig, omdat ons kantoor al mogelijkheden bood om thuis te werken. Elke advocaat heeft op kantoor een eigen kamer, dus daar kan nog steeds worden gewerkt. Zelf vind ik het prettiger op kantoor dan thuis te werken. Ik kan dan even sparren met een collega of onze strategie bespreken in zaken die op ons afkomen. Mijn compagnon Martijn en ik overleggen dagelijks over de operationele gang van zaken, waaronder ook mogelijke betalingsproblemen bij cliënten.

De mensen die op kantoor werken zorgen voor hun eigen lunch en tijdens de lunch en het werkoverleg houden we anderhalve meter afstand van elkaar. Contact met cliënten gaat via telefoon, e-mail, WhatsApp en Teams van Microsoft.

Martijn en ik zijn in deze bizarre tijd extra blij met onze enorm toegewijde kantoorgenoten, die onverminderd hard werken. Iedereen stelt zich flexibel op, iedereen zet zijn schouders eronder.”

Bekijk alle afleveringen van de (hopelijk zeer tijdelijke) rubriek Coronarecht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven