Robotrechtvereniging van start met zaak seksrobot

Delen:

Foto Terra Lannoo

Met een fictief kort geding over een seksrobot de nieuwe Nederlandse Vereniging voor Artificial Intelligence Recht (NVAIR) op donderdag 4 oktober haar oprichting gevierd.

Het kort geding draaide om een bordeelhoudster die de zaak aanspande tegen een seksrobot in haar bordeel. De bordeelhoudster wilde dat de rechter aan de seksrobot een verbod oplegt om nog verder informatie over haar bordeel te publiceren.

Gewelddadige cliënt

De seksrobot heeft op het internet informatie verspreid over een gewelddadige cliënt. De bordeelhoudster vreesde toenemende reputatieschade. Omdat eerdere pogingen om de seksrobot te hacken en om op die manier de schade te beperken op niets uitliepen, is een verbod in de ogen van de bordeelhoudster noodzakelijk. In het kort geding kreeg ze gelijk van de rechter.

Het ludieke kort geding vond plaats in Eindhoven, in de Campina Melkfabriek, hoek Kanaaldijk Zuid/Hugo van der Goeslaan in Eindhoven. In diezelfde ruimte is tot en met 2 december de tentoonstelling Robot Love van Ine Gevers te zien.

Sprekers/deelnemers waren Willem Korthals Altes (rechter in Amsterdam), Merel Dorgelo (advocaat bij SwitchLegal), Hub Dohmen (advocaat bij Dohmen Advocaten), Rob van den Hoven van Genderen, (medewerker VU-Center for Law and Internet) en Giep Hagoort (emeritus hoogleraar Universiteit Utrecht). De vereniging concentreert zich nu op ledenwerving en wil in mei 2019 haar eerste bijeenkomst houden.

Verwarring

De nieuwe, multidisciplinaire vereniging wilde zich eerst Nederlandse Vereniging voor Robotrecht (NVvR) noemen, maar is daarop teruggekomen omdat er verwarring ontstond met de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (ook NVvR).

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven