Kritiek strafbalie op plan voor videoadvocaat

Delen:

Beeld bij zorgen over 1e faseStrafrechtadvocaten zijn bezorgd over nieuwe voorstellen van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) voor consultatie- en verhoorbijstand door advocaten. De minister wil de consultatiebijstand voor lichtere zaken (B-zaken) organiseren met videoverbindingen vanuit tien ZSM-locaties. Daar zijn dagelijks van 08.00 tot 22.00 uur advocaten aanwezig die de verdachten advies kunnen geven.

Als de verdachte daarna verhoorbijstand wil, wordt een piketadvocaat opgetrommeld. De verdachte kan ook een voorkeursadvocaat (met toevoeging) of een gekozen advocaat (zonder toevoeging) inschakelen. Dan wacht de recherche met verhoren totdat die advocaat er is.

De strafrechtadvocaten hebben grote zorgen over de plannen die Van der Steur heeft ontvouwd in een brief aan de Tweede Kamer. “Je cliënt wordt vaak voor het eerst geconfronteerd met zeer ingrijpend overheidsoptreden,” zegt voorzitter Thomas Felix, advocaat bij De Roos & Pen en voorzitter van de Vereniging Nederlandse Jonge Strafrechtadvocaten (VNJSA). “Je kunt bij zo’n eerste gesprek alleen goed adviseren als je een vertrouwensrelatie met de cliënt hebt. Het is sterk de vraag of dat kan via een videoverbinding.”

Een tweede nadeel is dat de verdachte met twee advocaten te maken krijgt: eerst de videoadvocaat, en daarna de piketadvocaat. Dat miskent dat je een vaste advocaat moet hebben die inhoudelijk adviseert. Als je voor één zaak twee advocaten hebt, is dat weinig efficiënt,” meent Felix.

Als positieve punten noemt Felix dat de minister nog steeds van mening is dat consultatiebijstand door advocaten moet worden verricht. “Het is ook positief dat verdachten alleen in het bijzijn van een advocaat afstand kunnen doen van consultatiebijstand.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven