Kukolja en Wullink stoppen als advocaat

Delen:

Foto Geert Snoeijer

Stefan Kukolja en Mark Wullink (Kukolja & Wullink advocaten) zijn uit de advocatuur gestapt en gaan verder als juridisch adviseur. Dat is voor hen de consequentie van het vonnis van de voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel die oordeelde dat de deken vertrouwelijke correspondentie tussen de advocaten en hun cliënt mag opvragen. Deken Carl Luttikhuis vroeg die stukken op omdat hij naar eigen zeggen signalen had gekregen dat er iets mis is bij Kukolja & Wullink.

Nu de rechter de deken in het gelijk heeft gesteld, rest de advocaten niets anders dan uit de balie te stappen, zo schrijven ze in een verklaring op hun website. “De uitspraak haalt de advocaat als vertrouwenspersoon volledig onderuit,” aldus de verklaring. En: “Zo kunnen wij ons beroep niet volgens de kernvoorwaarden uitvoeren. Daarom stoppen wij.”

Volgens Kukolja & Wullink hoort de vertrouwelijke correspondentie tussen cliënt en advocaat niet thuis in het onderzoek door een deken ‘tenzij er verdenkingen zijn van ernstige strafbare feiten of schending van de openbare orde. “Het gaat hier om  het wezen van de advocaat, als vertrouwensman en belangenbehartiger. Als die belangenbehartiging niet meer in vertrouwen kan gebeuren, dan leven we in een politiestaat.”

De kwestie speelt in de Overijsselse gemeente Borne. Een familie vorderde schadevergoeding van de gemeente nadat deze het bestemmingsplan had gewijzigd van ‘buitengebied’ in ‘bedrijventerrein’. Daardoor werd hun woning ‘wegbestemd’ en lijdt de familie, naar eigen zeggen, enkele miljoenen euro’s schade.

De familie werd toen bijgestaan door Stefan Kukolja en Mark Wullink. Deze advocaten hadden een conflict met de vorige deken. Die had bij de burgemeester van Borne nadere informatie opgevraagd over zijn klachten over de twee advocaten. Toen Carl Luttikhuis een half jaar geleden deken in het arrondissement Overijssel werd, onderzocht hij deze ‘klacht’. Hij wilde het kantoor van Kukolja en Wullink doorzoeken maar werd door de Raad van Discipline niet-ontvankelijk verklaard.

Vervolgens vroeg deken Luttikhuis correspondentie op tussen de familie en hun advocaten. Hoewel de familie op dat moment niet meer hun cliënt was, werkten Wullink en Kukolja mee. De familie was het hier echter niet mee eens want dit zou ‘disproportioneel toezicht’ zijn.

Maar volgens de voorzieningenrechter was er geen sprake van misbruik van bevoegdheid. De deken kan inlichtingen vorderen op grond van de Algemene wet bestuursrecht. Advocaten moeten aan dit tuchtrechtelijk onderzoek meewerken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven