Kunstwerk Hoge Raad gaat de wereld over

Beeldend kunstenaar, glazenier en schilder Eefje Goos maakte voor de Hoge Raad een kunstwerk dat Hoge Raad-leden en medewerkers van het parket bij de Hoge Raad ter gelegenheid van hun afscheid krijgen. Het glasobject is inmiddels ook in verschillende andere landen beland; zo staat het bij het Supreme Court van Canada. Onlangs vroeg de Hoge Raad Goos voor de derde keer om een herproductie.

Delen:

De Hoge Raad vroeg Eefje Goos in 2018 voor het eerst om twee versies voor het kunstwerk te ontwerpen. Voor beide ontwerpen koos Goos voor twee verschillende technieken: brandschilderen en zandstralen. “Brandschilderen is een techniek die al heel lang gebruikt wordt”, zegt Goos desgevraagd tegen Mr. “Zandstralen is een nieuwere techniek. Ik vond het goed bij de Hoge Raad passen om zowel een oude als moderne techniek te gebruiken.” Beide technieken zijn te koppelen aan de Hoge Raad en het recht, zo licht een woordvoerder van de Hoge Raad desgevraagd ook toe.

Symbool

fotograaf: Marleen Schellekens

Aan de voorkant van de grotere versie van het glasobject, dat ongeveer 21 bij 16 centimeter is, zijn de beelden te zien van de zes rechtsgeleerden, onder wie Hugo de Groot, die voor het gebouw van de Hoge Raad staan. Deze beelden zijn in 2016 van de vorige locatie meeverhuisd naar het nieuwe gebouw aan het Korte Voorhout in Den Haag. “De Hoge Raad had aangegeven het fijn te vinden als de beelden in mijn ontwerp te zien zouden zijn”, zegt Goos. “Alles is in samenspraak met elkaar gegaan. Dat was erg fijn.”

De beelden zijn in het glas in silhouetvorm aangebracht met brandschilderen. De rechtsgeleerden staan symbool voor het rechtssysteem dat er net als de gebruikte techniek ook al heel lang is, maar beide zijn nog steeds van deze tijd, aldus de Hoge Raad-woordvoerder.

Op de kleinere versie van het glasobject is alleen het beeld van de rechtsgeleerde Hugo de Groot (1583-1645) te zien.

Transparantie

Aan de achterkant van het glasobject heeft Goos met zandstralen een lijntekening aangebracht van een deel van het pand van de Hoge Raad. Het gerechtsgebouw bestaat voor een groot deel uit glas, wat staat voor transparantie, aldus de woordvoerder. Die transparantie komt alleen al door voor glas te kiezen terug in het kunstwerk, een heel bewuste keuze van Goos. “Door het zandstralen wordt het glas mat, maar ik heb ook stukjes opengelaten. Zo kan het licht er nog steeds mooi doorheen vallen.”

Hugo de Groot

De tekst ‘UBI IUDICIA DEFICIUNT INCIPIT BELLUM’ op het kunstwerk is ontleend aan Hugo de Groot. Dit citaat staat op de wand in de gang op de begane grond van het Hoge Raad-gebouw. Het was Goos’ idee om de tekst in haar kunstwerk te verwerken. “Je kunt de tekst lezen als je in de hal van het gerechtsgebouw bent, maar ook als je buiten voor het gebouw staat. De inhoud is waar de Hoge Raad voor staat en vanwege het grote belang ervan wilde ik die graag in mijn ontwerp verwerken.”

Buitenlandse werkbezoeken

Leden van de Hoge Raad en van het parket bij de Hoge Raad krijgen het kunstwerk van Goos ter gelegenheid van hun afscheid aangeboden. Ook wordt het als relatiegeschenk overhandigd tijdens werkbezoeken in het buitenland en bij (werk)bezoeken met een bijzondere aanleiding. Zo werd het aangeboden tijdens een werkbezoek aan het Supreme Court van Canada. Het glasobject staat ook bij de Hoge Raad van Indonesië. Dat laatste wist Goos al, maar dat haar kunstwerk ook in Canada is beland las ze voor het eerst in een recente reactie van Ernst Numann, oud-vicepresident van de Hoge Raad, op een bericht van haar op LinkedIn. “Dat vond ik erg leuk om te lezen. Dat de Hoge Raad mij opnieuw heeft gevraagd om een herproductie duidt er op dat ze het relatiegeschenk ook echt gebruiken. Dat doet mij heel erg goed!”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven