‘Kwaliteit rechtspraak moet omhoog’

De heer mr. G. Vrieze, president van de rechtbank Zutphen, is van mening dat de kwaliteit van de rechtspraak omhoog moet. Dit stelt de heer mr. G. Vrieze, president van de rechtbank Zutphen,  in zijn speech tijdens de installatiebijeenkomst van morgen, vrijdag 18 januari.

"Kostendekkend, een hogere productie, één rechter per zaak is genoeg, efficiëntere rechtspraak. Meer recht voor minder kosten. Die kant word je als rechtspraak opgestuurd door de manier waarop je uitgaven en inkomsten worden becijferd."

Maar volgens Vrieze staat de Raad voor de rechtspraak daarmee in een spagaat: "Want aan de andere kant wil de Raad dat de kwaliteit van de rechtspraak omhoog gaat. En dat betekent: meer rechters per zaak, rechters die bij elkaar de vonnissen meelezen en op die wijze verbeteren. En ook een betere motivering per uitspraak, dus wat zijn de redenen voor de rechter(s) geweest om zo te beslissen."

De heer Vrieze pleit voor een kwaliteitsverhoging van de rechtspraak, bijvoorbeeld van uitspraken. Niet alleen door er achteraf over te evalueren, door een toetsingscommissie, maar juist tijdens een rechtszaak. Door meer zaken door een meervoudige kamer af te laten handelen of rechters elkaars uitspraken te laten meelezen:

"De Raad voor de rechtspraak wil een toetsingscommissie uitspraken laten bespreken, en zo werken aan verbetering van de kwaliteit van de vonnissen. Maar dat is achteraf. Vooral het meelezen en de toename van het aantal meervoudige zittingen – een meervoudige zitting is wanneer er drie rechters één rechtszaak behandelen – zijn een verhoging van de kwaliteit van de rechtspraak tijdens het proces. Daar heb je als rechtzoekende meer aan dan wanneer er achteraf naar je zaak wordt gekeken."

Bron: Rechtbank Zutphen

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven