Kwart van de rechters heeft overwogen te stoppen

Delen:

ontslag-nemenEen kwart van de Nederlandse rechters overwoog de afgelopen vijf jaar op te stappen. Met als belangrijkste reden de te hoge werkdruk. Dat blijkt uit een enquête die Vrij Nederland hield onder de rechterlijke macht. Ook is er grote onvrede over de voortvarendheid van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven.

In oktober stuurde het weekblad een enquête naar alle leden van de Nederlandse Vereniging voor de Rechtspraak (NVvR). Een kwart van de leden, 689 magistraten, reageerde. Waarvan 80 procent rechters en 20 procent OM’ers.

Het meest in het oog springende resultaat is het aantal respondenten dat de afgelopen jaren heeft overwogen om te stoppen: 25 procent van de rechters en 45 procent van de OM-medewerkers. De belangrijkste reden voor die overweging is de werkdruk. Bijna driekwart van de rechters (74,4 procent) vindt die hoog en ruim twintig procent zelfs ‘te hoog’. Bij het OM is dat 94,7 procent om 48,5 procent.

En de magistraten verwachten dat het de komende jaren nog drukker zal worden. Als oorzaken werden onder meer genoemd: de complexiteit van zaken (71 procent), het personeelsbeleid (35,5 procent), de gebrekkige digitalisering (27 procent) en de manier waarop in de buitenwereld (de media) het werk van de magistraten wordt uitvergroot (29 procent).

Onvrede is er ook over de bemoeienis vanuit Den Haag. Maar liefst 65 procent van alle respondenten keurt de voortvarendheid van het crimefighter-duo Opstelten en Teeven af. Een vijfde twijfelt zelfs aan de trias politica. Voorstellen zoals het uitgebreide spreekrecht voor slachtoffers wordt door ruim driekwart van de ondervraagden afgekeurd. En 66,7 procent van de rechters is tegen de criminele burgerinfiltrant. Ook wordt er gevreesd voor de bezuinigingen. Ruim 84 procent verwacht dat de rechtspraak wordt bemoeilijkt door het snijden in de OM-begroting.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven