L4L Award 2013 naar Russische advocaat

Delen:

Magamed AbubakarovDe Russische advocaat Magamed Abubakarov, gespecialiseerd in terrorismezaken in de Noord-Kaukasus, zal op 31 mei de Lawyers for Lawyers Award 2013 in ontvangst nemen. De award is in het leven geroepen door de Nederlandse Stichting Lawyers for Lawyers (L4L). Hiermee hoopt L4L een extra vorm van bescherming te bieden voor advocaten die gevaar lopen vanwege hun professionele activiteiten.

Mensenrechtenadvocaten uit de hele wereld waren genomineerd voor de award. Een deskundige jury onder leiding van Heikelien Verrijn Stuart (leden: Theo van Boven, Egbert Myjer en Els Swaab) koos uiteindelijk voor Abubakarov. De jury heeft zich bij zijn keuze voor Abubakarov laten leiden door zijn “uitzonderlijke dapperheid en doorzettingsvermogen”.

Abubakarov werkt sinds 2004 als advocaat in politiek gevoelige zaken die betrekking hebben op terrorisme, illegale aanklachten en marteling in de Noord-Kaukasus, met name in de autonome republieken Tsjetsjenië en Kabardino-Balkaria. Abubakarov wordt sinds 2007 bedreigd en geïntimideerd. Hij werd in december 2011 onder verdachte omstandigheden door een auto aangereden en raakte daarbij ernstig gewond. De 33-jarige advocaat loopt sindsdien met een wandelstok. Autoriteiten weigerden het ongeluk te onderzoeken. In 2012 was Abubakarov gast van het Haagse Shelter City Programma, waar hij drie maanden bijkwam van de aanhoudende intimidatie. Begin 2013 keerde Abubakarov terug naar Naltsjik om zich, ondanks het gevaar, in te blijven zetten voor zijn cliënten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven