L4L bij proces tegen Turkse advocaten

Delen:

Advocaten van Lawyers for Lawyers en Fair Trial Watch, vergezeld door de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, mr. Pieter van Regteren Altena, hebben op dinsdag 22 november het proces tegen twaalf advocaten in Istanbul bijgewoond. Ook waren er internationale waarnemers uit Frankrijk en Italië.

In Istanbul werd de strafzaak vervolgd tegen twaalf advocaten, bijna allen leden van de ŐHD, de Vereniging van Advocaten voor Vrijheid. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij terroristische activiteiten.

Zuidoost-Turkije

Twee van hen zijn Ayşe Acinikli en Ramazan Demir. Demir verdedigde eerder zowel journalisten als advocaten die door de Turkse overheid in massa-terrorismeprocessen worden vervolgd. Ook trad hij op voor de Nederlandse journaliste Frederike Geerdink.

Ramazan Demir en Ayşe Acinikli hebben van 6 april tot 7 september 2016 in voorlopige hechtenis gezeten. Tijdens hun verhoor werden de advocaten ondervraagd over werkzaamheden die zij eerder hadden verricht. Bijvoorbeeld over de klachten die zij bij het Europese Hof van de Rechten van de Mens hadden ingediend over mensenrechtenschendingen door het Turkse leger tijdens de belegering van steden in Zuidoost-Turkije, waar overwegend Koerden wonen. Ook moesten zij vragen beantwoorden over hun bezoek aan gedetineerde cliënten en over interviews die ze hadden gegeven aan (westerse) media.

Sfeer van repressie

De verdachte advocaten en de verdediging benadrukten dat de positie van advocaten in Turkije moeilijker is dan ooit. Vorige week zijn drie advocatenorganisaties tijdelijk verboden: de ŐHD, de CHD en de MHD. Dinsdag werd het verbod definitief. De verdachte advocaten en hun verdediging verklaarden in deze sfeer van repressie geen verdediging te kunnen voeren. Een van de verdedigende advocaten zei: “We bevinden ons in een van de meest duistere periodes van repressie: het sluiten van verenigingen, het oppakken van advocaten, het monddood maken van de media.” De zaak is aangehouden tot 20 april 2017.

PKK

Een week eerder woonden waarnemers van L4L, Fair Trial Watch en de Nederlandse Orde van Advocaten een zitting bij in de zaak tegen 46 advocaten, die worden verdacht van betrokkenheid bij terrorisme. Deze zaak begon in 2011. Een aantal van de verdachte advocaten heeft bijna tweeënhalf jaar in voorlopige hechtenis gezeten.

Intussen worden steeds opnieuw advocaten gearresteerd. Maandag 21 november 2016 ging het om vier advocaten in Mardin (Zuidoost-Turkije): Ziya Bagi, Seher Acar, Mahmut Bingol en Feyzi Adsiz. Zij zijn allen lid van de Vereniging van Mesapotamische Advocaten en hielden zich bezig met het documenteren van mensenrechtenschendingen in het gebied waar strijd wordt geleverd tussen het Turkse leger en de PKK.

Dagblad Cumhuriyet

Begin november 2016 werden in Istanbul, samen met zeven journalisten, drie advocaten van de Turkse krant Cumhuriyet aangehouden: Kemal Gungor, Bülent Utku en Akin Atalay. Zij zitten allen nog steeds vast. Op 14 november 2016 werd Levent Pişkin aangehouden. Hij is advocaat van HDP-leider Selahattin Demirtaş, LGBTI-activist en lid van de ŐHD.

L4L maakt zich ernstige zorgen over de ontwikkelingen in Turkije en zal deze nauw blijven volgen, onder andere door zittingen in zaken tegen advocaten te blijven waarnemen. Ook zal L4L er op blijven aandringen dat de Turkse regering advocaten en hun rol in de rechtsstaat respecteert en de UN Basic Principles on the Role of Lawyers in acht neemt.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven