‘Laat rechter oordelen over afluisteren advocaten’

Delen:

DSCN0556Wat moet de overheid met het verbod op afluisteren van advocaten door de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD? Volgens advocaat André Seebregts is het heel simpel: laat een gespecialiseerde rechter oordelen of de veiligheidsdiensten de gegevens mogen gebruiken.

Seebregts is één van de advocaten die ontdekte dat hij werd afgeluisterd door de veiligheidsdienst AIVD. Het Gerechtshof Den Haag heeft in zijn arrest van 27 oktober geoordeeld dat de veiligheidsdiensten advocaten niet mogen afluisteren zonder onafhankelijke toets.

André Seebregts kwam gisteren tijdens de Gerbrandy Lezing met een eenvoudige oplossing: “De politie heeft alle telefoonnummers van advocaten en kan die aan de AIVD geven. Als zo’n nummer wordt getapt, kan de politie alleen opnemen, en niet meeluisteren. Een gespecialiseerde rechter kijkt vervolgens of  het gesprek buiten het verschoningsrecht van de advocaat valt en/of er sprake is van gevaar voor de staatsveiligheid. In die gevallen kan het OM de informatie gebruiken, in andere gevallen niet.” Seebregts zegt dat zijn voorstel zowel de veiligheid als de rechtswaarborgen beschermt.

Het is nog niet duidelijk met welke wetgeving minister Plasterk gaat komen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven