‘Laat rechter toetsen aan de Grondwet’

Delen:

Beeld bij Aan Grondwet toetsenVoorzitter Frits Bakker van de Raad voor de rechtspraak vindt dat Nederlandse rechters wetten moeten kunnen toetsen aan de Grondwet. “Dan wordt de Grondwet een levend document. Ook kunnen de rechten van burgers dan beter worden beschermd,” zegt Bakker naar aanleiding van het symposium dat de Tweede Kamer donderdag 2 juni hield over de rol van het parlement bij toetsing van wetsvoorstellen.

In de meeste landen mogen rechters beoordelen of wetten in strijd zijn met de Grondwet. Als dat zo is, kan die wet in die landen buiten werking worden gesteld. Nederlandse rechters mogen wetten alleen toetsen aan internationale verdragen. De gedachte hierachter is dat het parlement in het wetgevingsproces waarborgt dat mensenrechten in Nederlandse wetten worden gerespecteerd.

“De Nederlandse rechter kan alleen via een omweg bepalen of de rechten van burgers wel voldoende worden gerespecteerd,” zegt Frits Bakker. “De rechter kan de overheid nu alleen corrigeren door haar te houden aan internationale verdragen waar de handtekening van Nederland onder staat. In die verdragen staan dezelfde grondrechten als in de Grondwet. Een garantie dat de betreffende wet dan ook wordt ingetrokken of aangepast, is er niet.”
Directe toetsing van wetten aan de Grondwet voorkomt dat door wetgeving rechten en zeggenschap van burgers sluipenderwijs worden aangetast, zegt Bakker. “Directe toetsing biedt een tegenwicht aan de waan van de dag waaraan de politiek en de markt onderhevig zijn.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven