Laboratorium Zeeuws-Vlaanderen (en ACMAA) overgenomen door Eurofins Scientific Group

Delen:

Eurofins Scientific Group, een wereldwijde groep van laboratoria beursgenoteerd aan de Euronext Parijs en gespecialiseerd in het testen van voeding, milieu-en farmaceutische producten, heeft Laboratorium Zeeuws-Vlaanderen (en ACMAA) overgenomen van de oprichter en grootaandeelhouder die ook na de overname betrokken zal blijven. Beide laboratoria zijn gespecialiseerd in het testen van producten voor de agrarische sector, waaronder het testen van pesticiden, als ook het testen van producten voor de voedings-en milieusector.

Adviseurs Eurofins Scientific Group:
AKD (François Koppenol, Nikita Gommeren, Monique Verkuilen, Shardee Ilaria, Jeroen van den Bos, Willemijn Schreuder, Mariëlle van Winden-Spaans, Elias van Kampen, Ronald van der Stap, Floris van Westrhenen, Jaap Loman, Martin Hemmer)

Adviseurs Laboratorium Zeeuws-Vlaanderen BV en ALTIC BV:
Wolf Legal (Mike Wolf)

François KoppenolFrançois Koppenol, dealmaker voor AKD: “Eurofins Scientific Groep werd ook bij eerdere deals geadviseerd door AKD. Een bijzonder aspect aan deze deal was dat het een overname betrof met enerzijds een beursgenoteerde onderneming en anderzijds een succesvol familiebedrijf dat al ruim 25 jaar werd gerund door de oprichter en groot aandeelhouder. Eurofins Scientific Groep, een grote onderneming actief in onder meer Frankrijk, België en Nederland en wilde met deze overname haar marktaandeel in Nederland vergroten. De oprichter en groot aandeelhouder van Laboratorium Zeeuws Vlaanderen, dat wegens een sterke groei in 2012 besloot uit te breiden door het concurrerende lab ALTIC over te nemen, wilde met deze deal een mooie afronding van ruim 25 jaar hard werken en een nieuwe uitdaging. Het aanblijven van de oprichter als lid van de directie en ook de betrokkenheid van zijn gezin in de nieuwe structuur resulteerde in een strategische overname met veel persoonlijke elementen. Uiteindelijk is de goede en effectieve communicatie tussen partijen en de adviseurs doorslaggevend geweest en dat heeft geleid tot een deal waar zowel koper en verkoper met tevredenheid op terugkijken. Een mooi moment was de dag waarop de deal werd afgerond. Beide partijen en de adviseurs hadden de laatste dagen ervoor langdurig en intensief onderhandeld om de transactie tot een succesvol einde te brengen. Hierdoor was de voldoening na het zetten van de laatste handtekeningen op de closing zichtbaar aanwezig. Juridisch lag een uitdaging voor AKD bij het begeleiden van de onderhandelingen op zo’n wijze dat de implementatie van de twee nieuwe vennootschappen in de bestaande organisatie van Eurofins ook werd gewaarborgd. Een belangrijk aspect bij een strategische overname. Met het huidige financiële klimaat zie ik veel problemen met betrekking tot de continuïteit en liquiditeit van ondernemingen. Voor ondernemingen die niet direct met dergelijke problemen te maken hebben is het uitbreiden van het marktaandeel op dit moment echter erg aantrekkelijk. Zo vormden strategische overnames in 2012 dan ook een groot deel van de markt. Private equity stond onder druk door tegenvallende rendementen. Ik vermoed dat die wel weer aan een opmars bezig is. Het is nu echt een kopersmarkt en daar liggen ook voor private equity mooie kansen om investeringen te doen in bedrijven die weer groeimogelijkheden krijgen. Daarom zal private equity naar mijn mening in 2013 weer een groter deel van de markt uitmaken.”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven