Lancering Europees Jaarboek van Gehandicaptenrecht

Delen:

gehandicaptenDe derde jaargang van het Europees Jaarboek van Gehandicaptenrecht wordt morgen gelanceerd tijdens een onderzoekscolloquium bij het Europees Parlement. Het jaarboek speelt een belangrijke rol in het leveren van toegankelijk en informatief materiaal met betrekking tot gehandicaptenrechten in de EU en beoogt belanghebbende partijen te informeren over Europese ontwikkelingen in gehandicaptenrecht en -beleid.

Het onderzoekscolloquium stelt ook de toekomst van gehandicaptenonderzoek in Europa aan de kaak. Internationale sprekers uit het Europees Parlement, de Europese gehandicaptenbeweging en academici uit heel Europa komen morgen samen om dit onderwerp te onderzoeken.

Lisa Waddington, medeoprichtster en één van de redactrices, is hoogleraar Europees Gehandicaptenrecht van het Europees Gehandicaptenforum (EDF) aan de Universiteit Maastricht. De leerstoel is gebaseerd op een unieke samenwerking tussen de gehandicaptenbeweging en de academische wereld en heeft geleid tot een eerste dergelijke leerstoel op dit gebied. “Gehandicaptenrecht wordt steeds belangrijker in Europa. De EU stelt de rechten van mensen met een handicap op veel verschillende gebieden aan de kaak en een Non-discriminatie Kaderrichtlijn van de EU heeft ertoe geleid dat alle 27 lidstaten de wetten die mensen met een handicap beschermen tegen discriminatie aannemen of aanscherpen. Bovendien nemen de EU en de meeste lidstaten deel aan een nieuw mensenrechtenverbond voor mensen met een handicap (VN Verdrag voor de Rechten van Mensen met een Beperking) en hierdoor is het werk met betrekking tot de rechten van gehandicapten wereldwijd toegenomen”, aldus Waddington.

Het Europese Jaarboek van Gehandicaptenrecht is onderdeel van een lopend onderzoeksprogramma van het Maastricht Centre for Human Rights van de Universiteit Maastricht en het Centre for Disability Law and Policy van de National University of Ireland, Galway.

Klik voor meer informatie hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven