Landelijke aanklager voor overvalcriminaliteit

Delen:

Er komt binnenkort een landelijke officier van justitie voor overvalcriminaliteit en alle politieregio’s krijgen een eigen overvalteam. Dat zijn twee van de aanvullende maatregelen die de Taskforce Overvalcriminaliteit heeft voorgesteld aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. De minister maakte woensdag bekend dat hij de maatregelen wil uitvoeren.

Het aantal overvallen is in 2010 gedaald naar 2572, dat is 11 procent minder dan in 2009, meldt het departement van Opstelten. “De aanpak begint zijn vruchten af te werpen”, vindt de minister. “Maar de daling is nog lang niet genoeg.” Het streven is dit aantal nog deze kabinetsperiode op maximaal 1900 per jaar te krijgen.

Daartoe is ruim een jaar geleden de taskforce opgericht, onder leiding van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Naar aanleiding van kritiek op de resultaten en de ervaringen van het afgelopen jaar heeft de taskforce onlangs extra maatregelen voorgesteld.

Verder willen politie en justitie vaker een beroep doen op burgers om te helpen bij de opsporing van overvallers. Daartoe gaan ze SMS, Burgernet, Youtube, Twitter en Meld Misdaad Anoniem meer inzetten, meldt Justitie. Ook worden er gerichte verkeerscontroles en preventieve fouilleeracties aangekondigd. Het oplossingspercentage moet stijgen van 23 procent nu naar 40 procent in 2014. Bedrijven moeten meer doen aan het voorkomen van overvallen. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven