Juridisch nieuws

Landsadvocaat verdiende 25 miljoen aan rijk

Landsadvocaat verdiende 25 miljoen aan rijk
Beeld: Pixabay

Vorig jaar was een goed jaar voor de landsadvocaat: hij verdiende voor zijn kantoor Pels Rijcken 25 miljoen euro, het hoogste bedrag sinds jaren. Vooral het ministerie van Justitie en Veiligheid schakelt landsadvocaat Reimer Veldhuis vaak in. Diens factuur aan minister Grapperhaus bedroeg in 2018 5,5 miljoen euro.

Ook de minister van Defensie had vaak hulp nodig van de landsadvocaat, voor een totaalbedrag van 4,7 miljoen. Vooral het advies van de landsadvocaat voor het programma GrIT (‘Grensverleggende IT’) deed de rekening oplopen: alleen al dat project kostte de minister 1.338.000 euro. Een ander kostbaar advies was nodig voor de arbitrage bij de (ver)bouw van de rechtbank Zwolle-Lelystad (330.000 euro, in opdracht van de minister van Binnenlandse Zaken). Voor de rechtszaak tussen de staat en de Stichting Urgenda kon de landsadvocaat 158.000 euro declareren bij de minister van Economische Zaken en Klimaat. Reimer Veldhuis is sinds 1 september 2018 landsadvocaat.

De Nederlandse Orde van Advocaten heeft laten weten de toename in de uitgaven van de ministeries ‘zorgelijk’ te noemen. “Het schuurt dat de overheid steeds meer geld uitgeeft aan rechtszaken onder meer tegen burgers, terwijl er volstrekt onvoldoende budget beschikbaar wordt gesteld voor rechtsbijstand aan diezelfde burger”, aldus de Orde in een toelichting op EenVandaag. Daarop staan ook de tien duurste projecten.

Overigens geven de ministeries veel meer uit aan juridische diensten en de inhuur van advocaten dan alleen aan de landsadvocaat. Ze kunnen ook advies vragen bij andere advocaten dan de landsadvocaat en sommige ministeries hebben eigen advocaten in dienst. Dat meldde de minister van Justitie en Veiligheid in november 2018, toen Mr. met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur wilde weten hoeveel de staat betaalt aan externe juridische diensten.

Bedragen die de landsadvocaat in rekening bracht bij de staat (in miljoenen euro’s)

2012 22,7
2013 23,5
2014 23,0
2015 22,0
2016 21,9
2017 23,1
2018 25,0

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures