Later als ik groot ben word ik advocaat

Delen:

Later als ik groot ben word ik advocaat
Foto: Depositofoto

Kinderen krijgen later vaak de baan waarvan ze droomden. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Van brugklassers die van een baan in de advocatuur droomden, werd ongeveer acht procent ook echt advocaat. Waarom kiest een kind voor de advocatuur, en in hoeverre komt het werk van nu overeen met het beeld dat het kind vroeger had van de advocatuur? Mr. vroeg het enkele advocaten van verschillende kantoren.

Bijna één op de vijf kinderen komt te werken in de sector die ze als kind ambieerden. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe analyses van het brugklascohort-onderzoek, een langlopend onderzoek dat de schoolcarrières van kinderen volgt. In het schooljaar 1999-2000 deden hier 20.000 kinderen aan mee. Vooral meisjes die later kinderverzorger en jongens die timmerman wilden worden werden dat later ook echt. Veel minder kinderen hoopten later advocaat te worden.

Dat veel advocaten als kind helemaal niet droomden van werken in de advocatuur, blijkt ook uit de rondvraag van Mr. “Als het een waarheidsgetrouw verhaal moet worden kan ik niets bijdragen”, reageren verschillende advocaten, of ze zeggen: “Ik zou enorm liegen als ik zou zeggen dat het wel zo was”. Sommigen geven aan als kind van en over alles te hebben gedroomd, behalve over het vak van advocaat.

Geen acrobaat maar advocaat

Martine Nentjens - Lex Certa Advocaten
Martine Nentjens (Lex Certa Advocaten)

Maar ze zijn er zeker: advocaten die al op jonge leeftijd wisten dat ze voor dit beroep wilden kiezen. Een van hen is Martine Nentjens (Lex Certa Advocaten). “Ik zat volgens mij in groep zeven van de basisschool toen ik besloot dat ik toch niet acrobaat, maar advocaat wilde worden. Ik vond het altijd leuk om dingen uit te zoeken en te puzzelen en mijn mening te verdedigen, dus zaken bestuderen en daarna bepleiten in de rechtszaal leek me wel wat.” Netjens voert nu een algemene rechtspraktijk, waarbij ze zich vooral richt op jeugdbeschermingsrecht en jeugdstrafrecht, strafrecht, personen- en familierecht en huurrecht. “Ik wilde advocaat worden omdat het me interessant, afwisselend en spannend leek. Toen was ik me uiteraard nog niet bewust van de zware kanten van het vak. De druk en grote verantwoordelijkheid die ik als advocaat dagelijks voel om de belangen van mijn cliënten zo goed mogelijk te behartigen en de stress die ik soms ervaar vanwege de keiharde termijnen, zijn aspecten waar ik als kind geen moment bij stilstond. Maar ik kan – nu ik inmiddels negen jaar advocaat ben – vol overtuiging stellen dat ik het als kind bij het juiste eind had. Ik ben advocaat in hart en nieren, vind pleiten zo’n beetje het leukste dat er is en zou direct dezelfde keuze maken als ik er opnieuw voor stond.”

Mensen beschermen

Nuray Durdabak (Endé Advocatuur)
Nuray Durdabak (Endé Advocatuur)

Nuray Durdabak (Endé Advocatuur) droomde er als achtjarige al van om advocaat te worden. “Ik kon slecht tegen onrecht en sprak bijvoorbeeld mijn leraar aan wanneer iemand naar mijn mening onterecht de klas uit werd gestuurd. Ook als er een andere leerling werd gepest kwam ik voor hem of haar op. Dat gevoel, ‘mensen willen helpen en beschermen die onrecht wordt aangedaan’, is gebleven. Wanneer ik als slachtoffer-advocaat cliënten bijsta die slachtoffer zijn in een ernstige gewelds- of zedenzaak, heb ik het idee dat ik iets voor hen en de maatschappij kan betekenen zoals ik mij dat als jong meisje had voorgesteld. Dat geeft voldoening.”

Andere kinderen helpen

Eelke van den Hoogen (Van Uitert & Quist Advocaten)
Eelke van den Hoogen (Van Uitert & Quist Advocaten)

Ook Eelke van den Hoogen (Van Uitert & Quist Advocaten) was er al op jonge leeftijd uit dat ze later de advocatuur in wilde. “Mijn ouders scheidden toen ik vier jaar oud was. De manier waarop zij er samen voor mij als ouders zijn geweest – en nog zijn -, maakt mij enorm trots. Als kind besefte ik al, bijvoorbeeld door verhalen van klasgenootjes, dat sommige ouders dat heel anders deden voor hun kinderen. Toen ik ongeveer zeven of acht jaar oud was, heb ik naar mijn ouders toe uitgesproken dat ik advocaat wilde worden, om andere kinderen van gescheiden ouders te helpen. Zodat hun ouders er voor hen net zo zouden kunnen zijn als de mijne voor mij.” Na haar rechtenstudie ging Van den Hoogen als juridisch medewerker aan de slag op een middelgroot allround advocatenkantoor, waar zij uiteindelijk ook opgeleid is tot advocaat. Daarna maakte ze bewust de overstap naar een gespecialiseerd kantoor, waar zij zich specialiseerde in personen- en familierecht. “Kinderlijk en goedgelovig als ik toen was, weet ik nu dat ik kan proberen invloed uit te oefenen op het gedrag van mijn cliënten en ze daarbij kan ondersteunen, maar dat het nog altijd aan de ouders is om hun verstandhouding goed te houden of goed te maken in het belang van hun kinderen. Mede om die reden ben ik ook mediator.”

Mooie vrouwen redden

Jaap Baar (Kuyp Baar Advocaten)
Jaap Baar (Kuyp Baar Advocaten)

Jaap Baar (Kuyp Baar Advocaten) droomde toen hij heel jong was nog niet van een advocatenbestaan. “Toen wilde ik brandweerman worden – als ik de overlevering moet geloven zei ik er bij dat dit was om mooie vrouwen uit brandende huizen te kunnen redden – of politieagent.” Maar eenmaal op de middelbare school groeide zijn belangstelling, ook door bezoeken van zijn klas aan de rechtbank in Rotterdam. “Ik was gefascineerd door de mensen in de verdachtenbank en heb daarom ook nog kort een studie criminologie overwogen. Maar ik wilde toen, naar aanleiding van die zitting waarbij veel verdachten zonder advocaat verschenen, advocaat worden om burgers bij te staan tegen de overheid. Dat is ook gelukt, met mijn straf- en bestuursrechtspraktijk.” Het beeld dat hij als kind van de advocatuur had komt volgens hem redelijk overeen met zijn werk nu, “met als enige verschil dat ik destijds dacht alleen heftige gewelds- en drugszaken te zullen doen, terwijl ik nu vrij veel bijzonder strafrecht en bestuursrecht doe, maar dat bevalt mij eigenlijk erg goed”.

Tot het uiterste gaan

Kim Walburg (CKH advocaten)
Kim Walburg (CKH advocaten)

Kim Walburg (CKH advocaten) zegt: “Van jongs af aan vroeg ik iedereen het hemd van het lijf. Van nature ben ik ook iemand die tot het uiterste wil gaan. Vroeger, en ook nu, uitte zich dat in sporten en op school en werk. Ik schroom(de) ook niet om een discussie aan te gaan. Aspecten die ook terugkomen in de advocatuur. Als ik terugdenk, denk ik dat ik al advocaat wilde worden toen ik acht jaar was. Mijn vader is ook jurist en zo zijn mijn nieuwsgierigheid en belangstelling voor dit vakgebied al op jonge leeftijd ontstaan.” In haar eerste jaren in de advocatuur hield zij zich nog bezig met strafrecht. “Voor de buitenwereld lijkt dit een erg stoer en intrigerend rechtsgebied. Nu voer ik een praktijk in met name het arbeidsrecht en familierecht, hetgeen mij meer voldoening geeft.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven