Law on the road… to Kenia

Delen:

Zebra's en giraffes bijna aan te rakenKenia is een natuurlijk land, waar de bevolking grote waarde hecht aan cultuur en tradities. Schitterende wildparken, spannende safari-gamedrives en maagdelijke witte stranden staan in fel contrast met de grote armoede in de Hoorn van Afrika.

Met 45 deelnemers: advocaten/ docenten/ partners organiseerde Nauta & Lucas Opleidingen een tweetal cursussen; Straf(proces)recht en Personen en Familierecht in het vijfsterren Southern Palm Beach Resort in Ukunda – Kenia.

Na een vliegreis van 12 uur arriveerden wij op de luchthaven Moi International van Mombassa. Moe maar toch voldaan, van deze lange trip, waren wij er dan eindelijk op onze bestemming aangekomen. Reisbegeleiding en bussen stonden klaar om ons gezelschap in de richting van de havenstad Mombassa te vervoeren. Daar Mombassa op een schiereiland ligt was ons resort alleen te bereiken doormiddel van een veerboot. Een boot, die ieder half uur honderden Kenianen en een veertigtal auto’s kan vervoeren.

Karibu komt uit het Swahili en betekent “Welkom”. Karibu was in ons resort overal aanwezig. Al bij onze late aankomst waren Gastvrijheid en Welkom duidelijk present. Een uitgebreid warm- en koud buffet en de nodige verkoelende drankjes stonden voor ons klaar. Ook tijdens ons gehele verblijf in het Southern Palm Beach Resort werden de heerlijkste maaltijden bereid. Hapjes en drankjes werden snel en vriendelijk geserveerd. Voor de Kenianen was niets teveel. In de pauzes – tussen de lessen – door werden lekkere versnaperingen uitgedeeld. Speciaal voor onze groep werden in de lobby van het resort gekoelde dranken, aangevuld met koffie en thee geserveerd.

Maandagmorgen, half negen begonnen de cursussen. Lessen, die werden geleid door mr dr. M. de Bruin-Lückers, Professor mr F. Stollenwerck, mr dr. E. Hofstee, mr C. Dekker. Vier docenten, die onze cursisten “bijspijkeren” in Personen- en Familierecht en Straf(proces)recht. De cursusdelen waren zo ingedeeld, dat in de morgen- en avonduren college werd gegeven. De middagen konden vrij worden gebruikt om te luieren aan één van de vele zwembaden, cursusmateriaal na te kijken of een “middagdutje” doen.

De cursusuren waren intensief. De meegebrachte beamers deden in deze tropische omgeving goed hun werk. De docenten leidden ons door een keur aan leerstukken en jurisprudentie in het huwelijksvermogens- en alimentatierecht. De wetswijziging ter zake het huwelijksvermogensrecht kent geen geheimen meer. Waar moet je goed over nadenken vóór je een verzoek tot echtscheiding indient, anticipeer op wat er komen gaat, wees voorbereid dat beide partners een deugdelijke opgaaf doen over de omvang en inhoud van de gemeenschap. Calculeer de consequenties voor het geval je partij daarin steken laat vallen, wat is en blijft privé en wat gezamenlijk, hoe verrekenen. Ook rangregelingen voor de samenloop van verplichtingen bij kinderalimentatie, wie gaat voor op wie, hoe moet de behoefte verdeeld worden over de onderhoudsplichtigen. Tal van onderwerpen passeerden de revue.

We gingen weer goed de diepte in, maar dat kon ook niet anders met zo’n groep van advocaten, die kunnen bogen op een jarenlange praktijkervaring en …… met zulke fantastische docenten. Tussen de bedrijven door, maar ook tijdens de lessen, was er alle ruimte en tijd voor het bespreken van praktijksituaties en het spiegelen van ervaringen in ieders eigen praktijk.

In de straf(proces)recht-groep ging het al niet anders. Onder de cursisten schaarde zich ook nog een Raio, die binnenkort in de strafsector aan “de bak” zou gaan. Het cursusprogramma was ook voor haar een mooie opsteker om weer even stil te staan bij hoe het ook al weer was met wat je mag verwachten aan responsie van de Rechtspraak bij het innemen van uitdrukkelijk onderbouwde standpunten en uitdrukkelijk voorgedragen verweren; en hoe doe je dat dan, uitdrukkelijk onderbouwen. Hoe zit het met de motiveringsplichten van de procespartijen en de rechter. Kan je veilig verwijzen naar je pleidooi in eerste aanleg, of eerst even onderhandelen met de raadsheren over het als uitdrukkelijk uitgesproken beschouwen van je eerste-aanleg-relaas, en wat te doen als je wilt aansluiten bij een medepleiter op dezelfde zitting. Is je standpunt dan wel een uos. Verder is uitgebreid stil gestaan bij vormverzuimen, wat is de reikwijdte, en niet minder belangrijk, wat kunnen in welk geval rechtens de consequenties zijn. Ook onderwerpen als rechtsbijstand aan de verdachte, technische hulpmiddelen bij de opsporing, Promis en witwassen werden uitgebreid geëxploreerd. Docenten en cursisten waren goed aan elkaar gewaagd en konden het -net als de deelnemers aan de familierechtcursus- niet laten om onder de theepauze of het avondeten nog standpunten uit te wisselen en te bepleiten.

Voor de geïnteresseerden was de donderdag ingeruimd om een bezoek te brengen aan twee locaties van de Stichting Doingoood. Deze Nederlandse Foundation is opgericht om een bijdrage te leveren aan kleinschalige en lokaal gerichte ontwikkelingsprojecten in Afrika. Kansarme kinderen, wezen, gehandicapten en vrouwen zijn hun grootste doelgroep. Veel advocaten maakten gebruik van de mogelijkheid om deze twee projecten te bezoeken: Blessed Camp en de Vilwakwe School.

Blessed camp

Blessed Camp is een dorp met een populatie van ongeveer 76 volwassenen en 100 kinderen. De oudste generatie lijdt aan lepra. Gelukkig komen nieuwe gevallen van lepra niet meer voor in Kenia, maar helaas lijden de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van deze mensen wel onder het stigma. Zij zijn verstoten uit de gemeenschap en hebben nagenoeg geen toegang tot de samenleving, onderwijs en zorg. Doingoood is begonnen met de verlening van basishulp op het gebied van voedselvoorziening en gezondheidszorg. Daarnaast is medio 2011 begonnen met de bouw van de eerste 3 klaslokalen van een lagere school. Door middel van diverse inkomen genererende activiteiten, zoals een kippenfarm, landbouw en een naaiproject wordt gewerkt aan de verhoging van zelfredzaamheid van de bewoners in dit dorp. mr Nathalie Groenewoud, die bij deze trip aanwezig was heeft onder haar collega’s een inzameling gehouden en een beduidende donatie voor Blessed Camp ingezameld.

Vilwakwe school

Vilwakwe school is een school voor kinderen uit arme families en ligt in het noordelijk deel van de stad Mombassa. Er is geen geld om deze kinderen naar school te laten gaan. Hoewel basisonderwijs in Kenia officieel “gratis” is, moeten ouders van de leerlingen wel het verplichte schooluniform aan schaffen. De logistiek rondom verstrekking van boeken door de regering verloopt niet erg soepel, waardoor 5 kinderen met 1 boek moeten werken. Ook is een groot probleem dat er zeer weinig voedsel is en er wordt honger geleden. Nauta & Lucas Opleidingen heeft daarom dus besloten deze school een helpende hand te bieden. De klaslokalen zullen worden gerenoveerd, in de school zal elektriciteit worden aangelegd en alle kinderen van deze school zullen gedurende drie maanden lang iedere dag een maaltijd worden geboden.

Safari

Tien “Out of Africa – 4×4 Safari Landcruisers” van DM-Tours gerund door Dennis Moser, reden die vrijdagmorgen om zes uur het terrein van het Southern Palm Beach Resort op. Iedereen nam haastig zijn plaats in en na een paar uur durende rit kwamen wij, via de Buchumagate, het Tsavo-East park binnengereden. De eerste gamedrive kon beginnen! Camera’s in de aanslag, kijkend vanuit de ramen of open dak, teneinde wilde dieren in hun natuurlijke omgeving “te spotten”. Olifanten, giraffen, waterbuffels, zebra’s en antilopen werden op de gevoelige plaat of film vastgelegd. Na deze eerste gamedrive was het tijd de inwendige mens te versterken in de prachtige Voi Safari Lodge. Het restaurant van deze lodge heeft geen ramen en dat is een aantal advocaten “duur” komen te staan. Even de andere kant opkijken, een paar korte gillen en een “brutale aap” had de nodige etenswaren van de eettafel weggegrist. Achtervolging mocht niet baten. For the record: “Er is geen aangifte gedaan”. In de middag werd opnieuw tijd ingeruimd nog meer wilde dieren te gaan ontdekken en de enthousiaste reacties beluisterend was het een groot succes.

Onder het avondeten werden de ervaringen -over wie, wat gezien had- met elkaar gedeeld. Het was een vermoeiende dag en voldaan zochten wij de bedstede op. De tweede dag van onze safari was het opnieuw zeer vroeg uit de veren. Vijf uur! Je zou er gewoon aan gaan wennen. Met slaperige gezichten werd een sterke kop koffie of thee gedronken en snel in de “4×4 – Landcruiser” om aan de derde gamedrive te beginnen. Ook nu weer bracht deze tocht avontuur en spanning met zich mee. Een uitgebreid ontbijt volgde en met een beetje weemoed namen wij afscheid van dit betoverende wildpark met haar strakke rode vlakten, weelderige fauna omzoomd door ruwe bergpartijen.

Moonlight Diner

De laatste avond was aangebroken en stond in het teken van afscheid nemen. Op het strand van het Southern Palm Beach Resort, sfeervol verlicht door lampions en brandende fakkels, volle maan en strak gedekte tafels konden wij genieten van een Moonlight diner. Een uitgebreid zeebanket met natuurlijk Keniaanse wijnen, een wervelende show van acrobaten en natuurlijk niet te missen: dansen uitgevoerd door Masai krijgers. Wat sprongen zij hoog! Een van onze cursisten, mr Jan-Willem Bruins uit Amsterdam ging de concurrentie aan en wat dacht je wat? Hij sprong hoger!

De cursus was ten einde. Juridische kennis vergaren, interactie en intervisie, het goede doel, de weergaloze safari, de wereld verkennen en beter zicht hebben op de grote noden van dit mooie Kenia heeft onze denkwijze aanmerkelijk verruimd.

Els Lucas – Advocaat bij Nauta & Lucas – Advocaten.

Blijdschap in Vilwakwe

Blijdschap in Vilwakwe

Blue Vervet aap checkt de watertemperatuur van het zwembad

Blue Vervet aap checkt de watertemperatuur van het zwembad

En daar staan we dan

En daar staan we dan

Zebra's en giraffes bijna aan te raken

Zebra’s en giraffes bijna aan te raken

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven