Lawyers for Lawyers Award naar Zimbabweaanse advocaat

Delen:

De allereerste Lawyers for Lawyers Award, in het leven geroepen door de Nederlandse Stichting Lawyers for Lawyers (L4L), wordt vandaag uitgereikt aan Alec Muchadehama, mensenrechtenadvocaat uit Zimbabwe.

Mensenrechtenadvocaten uit de hele wereld waren genomineerd voor de Award. Een deskundige jury (mr. Heikelien Verrijn Stuart, mr. Theo van Boven, mr. Egbert Myjer en mr. Els Swaab) heeft zich bij zijn keuze voor Muchadehama laten leiden door zijn uitzonderlijke doorzettingsvermogen: “Alec Muchadehama toont een buitengewone moed in een land dat wordt geregeerd door willekeur en geweld, met gevaar voor eigen leven”.

Alec Muchadehama werkt sinds 2003 bij Zimbabwe Lawyers for Human Rights ter verdediging van vele activisten, oppositieleden en mensen uit het maatschappelijk middenveld. Daarbij reist hij zijn hele vaderland door om verdwenen activisten op te sporen. Muchadehama wordt constant bedreigd door de overheid. Hij is al verschillende malen opgepakt en vervolgd, en hij heeft een tijd moeten onderduiken bij een ambassade, na ontsnapt te zijn aan een ontvoeringspoging. Veel van zijn collega’s zijn ondertussen het land ontvlucht maar Alec Muchadehama blijft zich, ondanks alles, inzetten voor de mensenrechten in een land dat zich in een diepe crisis bevindt.

Naast een bijzonder aandenken ontvangt de winnaar een geldbedrag van € 10.000,-. Daarnaast hoopt L4L dat de aandacht en de publiciteit, die met het uitreiken van de Award gepaard gaat, hem een extra vorm van bescherming zullen bieden.

De Lawyers for Lawyers Award is in het leven geroepen ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van L4L. De stichting streeft ernaar dat advocaten, in overeenstemming met het internationale recht, de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de ‘Basic Principles on the Role of Lawyers’ van de Verenigde Naties, hun beroep onafhankelijk en in vrijheid kunnen uitoefenen.

Klik voor meer informatie hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven