Leden rechterlijke macht hebben nieuwe cao: loonstijging van 2 procent en bonus

Een loonstijging van 2 procent en een eenmalige bonus die zelfs hoger uitvalt dan die voor de sector Rijk – de Ledenraad van de NVvR heeft unaniem ingestemd met de nieuwe cao.

Delen:

Leden rechterlijke macht hebben nieuwe cao: loonstijging en bonus - Mr. online
Foto: Depositphotos

Vorige week ging de Ledenraad van de NVvR (Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak) unaniem akkoord met het onderhandelaarsakkoord dat het cao-team van de NVvR eerder deze maand had bereikt. De Ministerraad was al akkoord gegaan met het onderhandelaarsakkoord, waardoor de nieuwe cao voor de leden van de rechterlijke macht (gerechten en Openbaar Ministerie) een feit is. Het akkoord loopt twee jaar, van 1 januari 2021 tot en met 31 maart 2022

Werkdruk

NVvR-voorzitter Marc Fierstra zegt tevreden te zijn over de ‘salarisparagraaf’, die aansluit bij de cao van de sector Rijk en over de eenmalige uitkering die zelfs hoger is dan die in de sector Rijk. Verder is de piketvergoeding uitgebreid (“al een tijdje een grote wens van de achterban”) en zijn er aanvullende afspraken gemaakt over veiligheid en werkdruk. Die laatste is volgens de NVvR ‘onverminderd (te) hoog’. Daarom is opnieuw vastgelegd dat de werkgever hierover actief met de medewerker in gesprek moet. Ook wordt het gebruik van de werkdruk check gestimuleerd. In een volgende onderhandeling moet volgens Fierstra de compensatie voor de inflatie aan de orde komen.

Thuiswerkvergoeding

De salarissen van rechters en officieren van justitie worden met ingang van 1 juli 2021 verhoogd met 2 procent. Zij krijgen een eenmalige uitkering van 360 euro (bruto, bij een 36-urige werkweek). Over 2021 bedraagt de thuiswerkvergoeding 430 euro (netto, bij volledige arbeidsduur) en over 2022 is dat 2 euro (netto) per thuiswerkdag.

Thuiswerkvoorzieningen en overige arbo-gerelateerde afspraken en vergoedingen die gelden voor de sector Rijk worden van overeenkomstige toepassing verklaard voor de rechterlijke macht. Hiermee krijgen rechterlijke ambtenaren recht op een maal per vijf kalenderjaren maximaal 750 euro voor de inrichting van de thuiswerkplek. Deze regeling kan fiscaal vriendelijk worden aangevuld met nog eens hetzelfde bedrag. Ook ontvangt de NVvR, net als andere bonden in overheidsland, voortaan een bijdrage voor het collectieve vakbondswerk, het zogenoemde ‘vakbondstientje’.

Lees hier het onderhandelingsresultaat.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven