LegalFling: app voor seksuele toestemming

Delen:

Foto: Pixabay

Vlak voordat in Zweden een nieuwe zedenwet in werking treedt, presenteert de Nederlandse softwareontwikkelaar LegalThings de ‘Ja-tegen-seks-app’ LegalFling.

Op grond van de nieuwe Zweedse zedenwet, die 1 juli in werking treedt, kan seks zonder expliciete toestemming van beide kanten worden aangemerkt als verkrachting. De wet, waartoe de regering het initiatief nam, is een reactie op de wereldwijde ophef rondom #MeToo. Hoe de wet gehandhaafd gaat worden, is vooralsnog niet duidelijk.

De Nederlandse softwareontwikkelaar LegalThings – opgericht door oud-advocaten en gespecialiseerd in smart contracts op basis van blockchaintechnologie – is hierop ingesprongen door een app te ontwikkelen. Deze biedt een oplossing om ongemakkelijke situaties uit de weg te gaan. “Iemand vragen om een contract te tekenen voor hij of zij met je naar bed gaat is natuurlijk absurd”, aldus Rick Schmitz, CEO van LegalThings. „Met LegalFling denken wij een oplossing te hebben: een simpele swipe is genoeg om toestemming te geven.”

Boeteclausule
Met LegalFling kan worden vastgelegd of iemand seks wil, en onder welke voorwaarden. Via de app sturen de partners elkaar een verzoek om toestemming te geven voor seksueel contact. Het verzoek registreert ook de do’s and don’ts van de voorgestelde seksuele activiteit. De toestemming kan op ieder moment worden ingetrokken, maar voor de tussenliggende periode heeft de toestemming dan wel bestaan. De app biedt ook extra clausules, zoals de mogelijkheid van een verbod op het delen van foto’s en video’s. Als iemand de regels overtreedt, kan de gebruiker zich beroepen op een boeteclausule die aan de overeenkomst is verbonden. Dit maakt het makkelijker om naar de rechter te stappen. LegalFling is wereldwijd gratis te downloaden.

Helpende hand
“Waarschijnlijk zal negen op de tien van de gebruikers zich netjes gedragen”, zegt Schmitz. “Maar mensen moeten er rekening mee houden dat wanneer iets gebeurt tegen iemands wil je het haasje bent. Niet alleen in Zweden, maar ook daarbuiten. Deze app biedt een helpende hand. We verwachten dat duizenden Zweden onze applicatie zullen downloaden.”
Schmitz vervolgt: “Met de LegalFling-app bewijzen we dat het bij een overeenkomst niet om een ​​statisch stuk papier gaat, maar om iets waarmee je voortdurend communiceert. Met LegalFling heb je niet het gevoel dat je een contract aan het maken bent, het lijkt meer op het sturen van een WhatsApp-bericht dat duidelijke afspraken aangeeft.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven