Letselschadeadvocaten: smartengeld is geen sluitpost

Delen:

Marco ZwagermanIn de letselschadepraktijk wordt smartengeld te veel gezien als een sluitpost. En dat is volgens Marco Zwagerman, advocaat bij Beer Advocaten en voorzitter van de ASP (de vereniging van letselschadeadvocaten voor slachtoffers), onterecht.

“Voor slachtoffers is smartengeld een heel belangrijke erkenning van het leed dat hen is aangedaan”, vertelt Zwagerman. “Als smartengeld door een rechter wordt toegekend, dan gaat het – zelfs in de ergste gevallen – om een laag bedrag. Zeker in vergelijking met andere Europese landen. Het wordt hier te veel als een sluitpost van het geheel gezien. Dat doet geen recht aan de belangen van slachtoffers.”

ASP is bezig om het belang van smartengeld onder de aandacht te brengen bij verzekeraars, wetenschappers en rechters door middel van zogeheten ‘expertmeetings’. In november vindt de derde bijeenkomst plaats. Op deze manier hoopt de vereniging de denkwijze over smartengeld te veranderen. En een en ander lijkt niet zonder succes. Volgens Zwagerman ontstaat er namelijk een kentering in het denken over smartengeld. Over een jaar hoopt de vereniging een plan (dat kan rekenen op een groot draagvlak) te kunnen presenteren waarin wordt ingezet op modernisering van het toekennen van en denkwijze over smartengeld. Er zijn reeds werkgroepen ingesteld om de contouren van dit plan op te zetten.

Malafide

Een ander speerpunt van ASP is de overheid er op aan te sturen de letselschademarkt meer te reguleren. Zwagerman noemt de markt momenteel ‘behoorlijk ruig’. “Er bewegen zich veel letselschadebureaus op de markt die bestaan uit mensen die niet over de juiste (juridische) kennis beschikken, werken basis van ‘no cure no pay’ en daarbij afspraken maken die er niet zelden toe leiden dat slachtoffers een derde van hun vergoeding moeten afstaan aan het bureau. Malafide praktijken dus. Dat vinden we gevaarlijk, omdat vaak essentiële aspecten van de kwaliteit van leven in het geding zijn: gezondheid en inkomenszekerheid. Ik pleit er voor om letselschadezaken alleen te laten behandelen door mensen met een diploma. Het wordt echt tijd dat de overheid de regels en het toezicht in deze aanscherpt.” ASP probeert dan ook gehoor te krijgen bij de politiek voor de misstanden in het ongereguleerde circuit. Op gezette tijden spreekt de vereniging daarom met de volksvertegenwoordigers.

Meldpunt

Vorige week heeft ASP een meldpunt opgericht voor de slachtoffers van het treinongeval in Amsterdam op zaterdag 21 april, nadat de NS bekendmaakte de geleden schade te vergoeden en een letselschade-expertise bureau in te schakelen voor de afwikkeling. Zwagerman: “Dat was voor ons hét moment om aan slachtoffers te laten waar ze terecht kunnen voor kwalitatief hoogstaande rechtshulp. Het door de NS ingeschakelde bureau komt immers niet per definitie op voor de belangen van de treinslachtoffers.” Al eerder heeft ASP op grootschalige wijze soortgelijke rechtsbijstand georganiseerd. Bijvoorbeeld voor de slachtoffers van de brand in café ’t Hemeltje in Volendam, voor de slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede en voor de slachtoffers van het vliegtuigongeluk van Turkish Airlines in 2009.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven