‘Leuterende rechter’ en ‘vorkenschrijvende deurwaarder’ hakken op elkaar in

Delen:

5 juli columns rechter en deurwaarderEen rechter die een deurwaarder een ‘afperser’ noemt. En een deurwaarder die, in reactie daarop, zegt dat die rechter ‘leutert’. De togacolumn van rechter Matthieu Verhoeven (rechtbank Overijssel) in NRC heeft gerechtsdeurwaarder Jacco van Lunteren pisnijdig gemaakt.

“Een column is om te prikkelen”, reageert Verhoeven, insolventie- en kortgedingrechter te Almelo op de boze tegencolumn van Van Lunteren. En dat is gelukt.

In zijn togacolumn in NRC veroordeelt Verhoeven de hoge kosten die deurwaarders in rekening brengen als ze schuldenaren moeten dwingen hun achterstallige facturen te betalen. Hij haalt een dossier aan waarin iemand een betalingsachterstand had van 77 euro, terwijl de executiekosten 570 euro bedroegen, 750 procent van de hoofdsom. “Kostensmijterij en vorkenschrijverij”, vindt Verhoeven.

Dat deed bij Jacco van Lunteren, gerechtsdeurwaarder in Almere en bestuurslid van Deurwaardersbelangen.Nu toch wel een beetje au. In een felle column haalt hij zo’n beetje alles onderuit wat Verhoeven in NRC schreef. “Geleuter vanaf de zeepkist”, zo komt Van Lunteren er met gestrekt been in.

Verhoeven zelf blijft kalm na de ophef. Rectificeren? “Er valt niets te rectificeren.” Zijn verweer: Columnist Van Lunteren heeft hem niet begrepen. “Waar ik hamer op betalingsonmacht, zit Van Lunteren op betalingsonwil. Bij betalingsonwil, en ook bij kleinere bedragen mag de deurwaarder zijn kosten in rekening brengen. Maar bij betalingsonmacht heeft dat geen enkele zin.”

Volgens Verhoeven zit het incassosysteem niet goed in elkaar. “Aan de voorkant zijn de buitengerechtelijke incassokosten wettelijk gelimiteerd. Maar aan de achterkant kunnen ze fors oplopen. Er wordt een vonnis gehaald, en dan kun je beslag leggen. Maar je kunt ook vijf keer beslag leggen, waarbij de kosten enorm oplopen terwijl de betalingsonmacht niet verdwijnt. Je kunt wel blijven betekenen en executeren, en dan ontstaat die wanverhouding tussen deurwaarderskosten en hoofdsom. Dáárover ging mijn togacolumn.”

Desondanks staat Verhoeven nu te boek als de leuterende rechter. “Och, dat kan ook een compliment zijn. Het ligt er immers aan wie het zegt”, reageert hij koeltjes.

Dat is wel iemand, zegt Van Lunteren, die liever geen executiegeschil hoopt voor te leggen aan Verhoeven. “Hij is toch wat vooringenomen, misschien zou ik hem wel wraken.” Van Lunteren: “Zijn column was een rechter onwaardig. Grof en beledigend. Ik weet dat collega-deurwaarders uit zijn arrondissement Overijssel dit met hem gaan bespreken in het deurwaardersoverleg.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven