Lezing over big data als forensisch bewijs

Delen:

Beeld bij Big DataHoe halen onderzoekers bewijs big data? En hoe gaan ze om met privacy en versleuteling? Die vragen worden behandeld tijdens de FNWI Collegetour op 25 mei in de Universiteit van Amsterdam (UvA). Spreker is Zeno Geradts. Hij is senior wetenschappelijk onderzoeker bij de afdeling Digitale en Biometrische Sporen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), en tevens bijzonder hoogleraar Forensic Data Science aan de UvA.

Smartphones, computers, harde schijven – ze kunnen allemaal in beslag worden genomen voor forensisch onderzoek. Ook data uit cloudopslag of internettaps van verdachten kunnen worden doorzocht. In het strafproces kan uit deze data bewijs worden gehaald.

Het NFI heeft samen met de politie het big data analyseplatform Hansken ontwikkeld. De standaard zoekvragen kunnen worden afgehandeld door de tactisch rechercheur, zodat de data binnen 48 uur na het delict toegankelijk zijn. Het systeem is ontworpen zo goed mogelijk met privacy, transparantie en security om te gaan. Daarbij worden nieuwe algoritmes en data-analysemethodes ingezet. Maar doordat steeds meer data versleuteld wordt, en de sleutels niet meer beschikbaar zijn, wordt het lastiger om toegang te krijgen tot de gegevens.

De lezing vindt plaats op 25 mei van 20.00 tot 21.30 uur aan het Spui 25 in Amsterdam. Toegang is gratis. Aanmelden via spui25@uva.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven