Lichte daling Bibob-adviezen

Delen:

Het Bureau Bibob heeft in 2010 251 aanvragen voor een Bibob-advies en 44 aanvragen voor een aanvullend advies in behandeling genomen. Het merendeel (ruim 90%) daarvan houdt stand bij de rechter. Veruit de meeste adviezen hadden betrekking op de horecasector. Om de transparantie rond Bibob-adviezen te vergroten, is een kwaliteitscommissie voorbereid die in 2011 van start is gegaan. Dit blijkt uit het jaarverslag van 2010 dat het Bureau Bibob op 12 mei heeft gepubliceerd.

Ten opzichte van 2009 is een lichte daling waar te nemen in het aantal verstrekte adviezen. Mogelijke verklaringen hiervoor zijn de economische crisis (waardoor er minder nieuwe vergunningaanvragen waren) en de ondersteuning van de Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC’s) aan de bestuursorganen, waardoor bestuursorganen eenvoudige zaken vaker zelf af kunnen doen.

Met de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob) wordt voorkomen dat de overheid ongewild criminele activiteiten mogelijk maakt. Het Landelijk Bureau Bibob onderzoekt op verzoek van bestuursorganen of er kans is dat een vergunning, subsidie of overheidsopdracht wordt misbruikt voor criminele activiteiten. Het Bureau adviseert overheidsorganen hierover. Op grond van dit advies kunnen bestuursorganen weigeren met de aanvrager in zee te gaan.

Klik voor het gehele bericht hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven