Limburgse gemeenten omarmen videorechtspraak in bewindzaken

De rechtbank Limburg en enkele Limburgse gemeenten zijn goed op weg met videorechtspraak. Een proef daarmee in Weert – in navolging van vijf andere gemeenten – wordt door de Rechtspraak ‘succesvol’ genoemd.

Delen:

Limburgse gemeenten omarmen videorechtspraak in bewindzaken - Mr. Online
Het gemeentehuis van Weert, waar de videogesprekken plaatsvonden (foto: Mr.)

De proef heeft betrekking op de instelling van bewind en mentorschap. Dergelijke zaken kunnen via een videoverbinding worden behandeld. In Weert kregen de betrokken partijen een oproep van de rechtbank om te verschijnen in het stadhuis. Via video voeren ze over hun verzoek, samen met de beoogd bewindvoerder of mentor, een gesprek met de medewerkers van de rechtbank. De gemeente faciliteert en ondersteunt de rechtbank door een ruimte met videorechtspraak-apparatuur en een host ter beschikking te stellen. Als zij dat liever willen dan kunnen ze de behandeling van hun zaak ook bijwonen in de rechtbank. Tot 1934 had Weert een eigen kantongerecht.

Toegang tot het recht

Het grote voordeel van deze handelswijze is dat betrokkenen in bewindzaken voor de behandeling van hun verzoeken over onderbewindstelling of mentorschap niet meer hoeven af te reizen naar Roermond, waar ook een rechtbank ligt. Deze mensen hebben het financieel vaak moeilijk, vinden het spannend om naar Roermond en de rechtbank te reizen (25 kilometer met de auto, een kwartier met de trein), en daarmee zorgt dit voor een belasting, zo stelt de Rechtspraak. Om de toegang tot het recht voor deze inwoners te verbeteren, is videorechtspraak ingevoerd. Weert volgt daarmee de Limburgse gemeenten Venray, Heerlen, Bergen, Horst aan de Maas en Gennep.

Kostenbesparing

Tijdens de éénjarige proef hebben bijna dertig inwoners gebruikgemaakt van deze mogelijkheid – voldoende om videorechtspraak in Weert structureel in te zetten. Raymond Vlecken, burgemeester van Weert en voormalig advocaat is blij dat “we met een relatief simpele ingreep voor veel inwoners een comfortabele manier hebben gecreëerd om de gesprekken te kunnen voeren die voor hen noodzakelijk zijn om hun leven weer op de juiste manier te ordenen”. Volgens Martina Bijker, president van rechtbank Limburg, willen steeds meer gemeenten videorechtspraak faciliteren. “De afstand tot de burger wordt hierdoor verkleind, het recht wordt toegankelijker. Ander voordeel is de kostenbesparing die het de burger en bewindvoerder oplevert.” Blijker is met nog meer Limburgse gemeenten in gesprek om videorechtspraak in te voeren.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven