Local Counsel Aruba

Delen:

Aruba is ongeveer net zo groot als Texel. Maar in tegenstelling tot Texel wonen er geen 10.000 maar zeker 100.000 mensen. Aruba heeft een eigen Centrale Bank en haar eigen valuta, de Arubaanse Florijn. Ook heeft Aruba een parlement, ministers en een minister president. Enorme hoeveelheden toeristen zien in Aruba een perfecte vakantiebestemming en arriveren per cruiseschip of komen aan met een van de vele internationale vluchten. Aruba is ambitieus en green en heeft zich voorgenomen in 2020 volledig onafhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen.

Zo klein als Aruba is zo divers zijn de invloeden van buiten. Haar ligging tussen Noord en Zuid Amerika en haar historische band met Nederland zorgen voor een clash van rechtssystemen waarin ik – de local counsel – word opgewaardeerd van small town naar big league.

Zakenbanken, oliemaatschappijen, airlines, high end modehuizen of vreemde staten; we bedienen ze allemaal omdat hun doorgaans New Yorkse advocaat grote behoefte heeft om – middels veelal eindeloze conference calls het fijne te horen over hoe onze jurisdictie werkt en natuurlijk zijn vingers niet wil branden door te adviseren over Arubaans recht.

Hij wil echter toch alles weten over ons recht. Hoe veil je aandelen? Kan ik ook een “credit bid” uitbrengen op de veiling? Binnen hoeveel tijd hebben wij de beschikking over een “estoppel letter” ten behoeve van de “title insurance company”?

Een door de wol geverfde local counsel gaat met veel vertrouwen zo’n call in, hij kent het spel, de knikkers, de deelnemers en ieders rol en weet rustig en aan de hand van gemeenplaatsen of door het gebruik van Amerikaans vakjargon zijn confrère te bedaren. Ook als het erom gaat uit te leggen dat rechters hier niet worden gekozen maar benoemd, dat wij unus-rechtspraak kennen, zonder pre-trial discovery of grand jury. Court stenographer? No sir, the presiding Judge will actually dictate a summary of the deposition to the clerk who will then type and print it for the witness to read. What??

Aldus word je als local counsel goed getraind in het uitleggen van je eigen rechtssysteem en steek je veel op van de wijze waarop bevriende staten tegen de eigenaardigheden van ons rechtsysteem aankijken en ook hoe hun eigen rechtssystemen zijn ingericht.

Als local counsel neem je een onmisbare positie in. Voor een vliegtuigtransactie en de daaropvolgende registratie – waarvoor Aruba een geliefde jurisdictie is – is mijn rol essentieel. Wordt onze legal opinion niet tijdig aangeleverd dan gaat de deal op dat moment niet door. En als ik mijn secretaresse niet met de typemachine de archaïsche aanvrage tot teboekstelling laat invullen om dit vervolgens bij de rechter en het register in te dienen dan kan er geen hypotheek op het vliegtuig worden gevestigd en vliegt de kist van tientallen miljoenen rond zonder de daarop gevestigde Arubaanse zekerheid.

Terwijl ik naar kantoor rij voor de volgende uitdaging realiseer ik mij dat mijn linker gehoorgang vol (zee)water zit. Komt door het baantjes trekken en kitesurfen in de Caribische Zee. Beetje schudden met het hoofd en het loopt er zo uit. Klaar voor de volgende call.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven