Juridisch nieuws

LOSR onderzoekt kosten bij invordering schulden

Beeld: Gerd Altmann/Pixabay

Relatief lage schulden kunnen door allerlei bijkomende kosten van incassobureaus en gerechtsdeurwaarders enorm oplopen. De Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR) onderzoekt nu de rol van de schuldeiser bij de invordering van schulden en de kosten die hiervoor door de deurwaarder bij de debiteur in rekening worden gebracht.

‘Maatschappelijk verantwoord ondernemen en incasseren’ dat is de mantra van menig schuldeiser. Volgens de LOSR, dat is aangesloten bij Sociaal Werk Nederland, komt daar in de praktijk weinig van terecht – zeker wanneer de vordering wordt overgedragen aan een incassobureau of deurwaarder. Sociaal Werk Nederland zegt ‘met enige regelmaat’ te worden geconfronteerd met mensen bij wie de schulden vanwege het in rekening brengen van kosten enorm zijn opgelopen. Een hoofdsom wordt dan vermeerderd met rente, proceskosten, nakosten, betekeniskosten, executiekosten, kosten van het exploot, en afwikkelingskosten.

André Moerman, eigenaar van Schuldinfo.nl en een van de initiatiefnemers van het LOSR-onderzoek, heeft het in de praktijk meegemaakt. Een oorspronkelijke schuld van 50 euro die oploopt naar 1.300 euro, of een schuld van 200 euro die eindigt in een vordering van 2.500 euro. Dat meldt hij op LinkedIn.

Dat roept, aldus Sociaal Werk Nederland, de nodige vragen op. Welke stappen heeft de schuldeiser ondernomen, voordat de vordering uit handen werd gegeven aan de deurwaarder? Is wel onderzocht of een betalingsregeling kon worden afgesproken? Weet de schuldeiser wel dat de deurwaarder deze kosten bij de debiteur in rekening brengt? Wat vindt de schuldeiser van deze specificatie? Welke afspraken heeft de schuldeiser met de deurwaarder gemaakt over de handelingen die de deurwaarder mag/moet verrichten? Welke kosten worden bij de schuldeiser in rekening gebracht wanneer de debiteur geen verhaal biedt? Waarom heeft de deurwaarder al deze ambtshandelingen verricht? Wie draagt deze kosten wanneer de debiteur geen verhaal biedt?

Voor schuldenaren is het extra wrang dat de commissie Herijking tarieven ambtshandelingen gerechtsdeurwaarders in haar recente rapport Tussen ambt en markt adviseert dat de deurwaarderstarieven met ruim 16 procent zouden moeten worden verhoogd.

De Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden wil aan de hand van concrete kostenspecificaties schuldeisers en deurwaarders bevragen om zo inzicht te krijgen in onderliggende mechanismes en van daaruit aanbevelingen te doen. Om die reden zijn de sociaal raadslieden op zoek naar voorbeelden van deze extra in rekening gebrachte kosten. Deze kunnen worden gestuurd naar info@sociaalwerk.nl onder vermelding van ‘voorbeeld LOSR’.

Aan de hand van de bevindingen zal de LOSR een rapport schrijven met daarin conclusies en aanbevelingen. Dit wordt ingezet rond de Kamerbrief advies commissie Herijking Tarieven Ambtshandelingen Gerechtsdeurwaarders.

De gerechtsdeurwaarders zijn teleurgesteld in dit onderzoek. Jeroen Nijenhuis, eigenaar van een opleidingsinstituut voor deurwaarders, spreekt op LinkedIn van een ‘heksenjacht’.

 

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures