Loyens & Loeff draagt bij aan CoronaMelder

Een team van Loyens & Loeff heeft indirect bijgedragen aan de app CoronaMelder van de overheid die nu landelijk te gebruiken is. Zeventien Loyens & Loeff’ers werkten dit voorjaar pro bono aan het initiatief PrivateTracer, dat een app ontwikkelde waarvan elementen zijn gebruikt in de CoronaMelder.

Delen:

Loyens & Loeff draagt bij aan CoronaMelder
Beeld: Depositphotos

Ja, hij heeft de CoronaMelder zodra dat kon gedownload. “Het is een kleine moeite. Iedereen kent zo langzamerhand wel iemand die corona heeft of heeft gehad en weet hoe zwaar het in de zorg is. Hopelijk kunnen we door deze app te gebruiken helpen om de zaak weer onder controle te krijgen”, zegt Martijn Schoonewille. Hij is advocaat Banking & Finance, en maakt daarnaast deel uitmaakt van de Digital Economy Groep van Loyens & Loeff. “Ik ben zeer geïnteresseerd in innovatie.”

Haast

Martijn Schoonewille-6d8b00c1
Martijn Schoonewille

Vlak voor Pasen kreeg Schoonewille de vraag of Loyens & Loeff wilde bijdragen aan het publiek-private samenwerkingsverband PrivateTracer, dat een app wilde ontwikkelen voor het ondersteunen van het ‘contact tracing’-werk van de GGD. Andere partners zijn onder meer Odyssey, de gemeente Den Haag, UMCG, LUMC, Milvum en Microsoft.

Schoonewille: “Het leek me een goed initiatief om aan mee te werken; ons bestuur vond dat ook, dus we konden snel aan de slag.” Haast was geboden, want de dinsdag na Pasen moesten de voorstellen bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport worden ingediend.

Privacy

Zeventien mensen van Loyens & Loeff werkten mee, uit de praktijkgroepen privacy, corporate, mededinging & overheid, notariaat, fiscaal en IP/IE. In totaal besteedden zij er zo’n 250 uur aan, pro bono.
“We maakten lange dagen, het was flink doorwerken”, vertelt Schoonewille. “Wat we hebben gedaan is PrivateTracer op juridisch vlak begeleiden, zodat de techneuten konden werken aan de corona-app. Dat betekende onder meer dat we keken naar de veiligheid op privacygebied, naar de vraag of zo’n app niet een medisch hulpmiddel is waardoor je met andere regels te maken hebt, maar ook naar de borging van de intellectuele eigendomsrechten ten behoeve van het initiatief. Ook moest een stichting worden opgericht; de akte daarvoor heeft mijn collega Freek Hilberdink op Tweede Paasdag ’s avonds op kantoor gepasseerd.”

Appathon

De deadline werd gehaald. Binnen twee dagen nadat het voorstel voor de contact tracking app was ingediend, werd PrivateTracer geselecteerd om samen met zeven andere kandidaten mee te doen aan een ‘appathon’. Uiteindelijk besloot het ministerie van Volksgezondheid om het aanbestedingstraject naast zich neer te leggen, maar het gebruikte wel ideeën die naar voren kwamen voor de ontwikkeling van de app CoronaMelder. Hierin worden technische elementen uit de app van PrivateTracer gebruikt

Bedankbrief

Het team van Loyens & Loeff kreeg een bedankbrief van VWS voor hun inzet. “Attent dat ze dat deden”, aldus Schoonewille. “We zijn best een beetje trots dat we een bijdrage hebben kunnen leveren. Dat was ook wat ons allemaal motiveerde: in plaats van stil te zitten en niets te doen konden we nu helpen door een bijdrage te leveren op een vlak waar wij goed in zijn. En het is natuurlijk heel prettig dat er iets met de ideeën van PrivateTracer is gedaan.”

Vier van de teamleden vertellen op de site van Loyens & Loeff over hun ervaringen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven