‘M&A-wereld kan inclusiever en diverser, Zuidas als reflectie van de maatschappij’

Een advertentie met foto’s van recente M&A Awards-winnaars, met daarop alleen witte mannen. Dat kan zo niet meer, dachten Denise Ozmis en Mirjam de Blécourt, beiden advocaat bij Baker McKenzie. “De Zuidas moet een reflectie van de maatschappij zijn.”

Delen:

‘M&A-wereld kan inclusiever en diverser, Zuidas als reflectie van de maatschappij’ - Mr. online
Foto: Depositphotos

Te veel is de wereld van fusies en overnames een mannenbolwerk. Vrouwelijke rechtenstudenten schrikken er een beetje van terug. In een interview met de website M&A zeggen advocaten Denise Ozmis en Mirjam de Blécourt zich in dat beeld te herkennen, maar ze verzetten zich er ook tegen. De M&A-wereld kan best inclusiever en diverser, betogen zij. Ze houden geen pleidooi voor minder mannen in het relatief kleine en selecte Nederlandse M&A-wereldje, zeggen ze in het interview. Wel dat I&D ‘voor meer kwaliteit gaat zorgen’.

You can have it all

Denise Ozmis (34), Legal Director binnen de Corporate M&A groep van advocatenkantoor Baker McKenzie, geldt als een schoolvoorbeeld van inclusiviteit en diversiteit in het M&A-mannenbastion: vrouw, Turkse roots. Vorig jaar won ze de popular vote bij de verkiezing van de Best Young M&A Lawyer. Eerder was ze in-house attorney bij AkzoNobel en adviseerde over M&A-transacties en corporate governance. Als ze een lezing geeft voor jonge vrouwen op de universiteit, dan merkt ze dat zij bang voor dit wereldje worden gemaakt. “Onzin, voor work-life balance ben je immers ook zelf verantwoordelijk. Mijn tip: stippel niet van tevoren je gehele carrière uit, ga recht op je doel af, maak keuzes als de noodzaak daartoe zich aandient. Advocaat, vrouw, M&A? You can have it all!” zelf wil Ozmis snel partner bij haar kantoor worden.

Mannenkartel

Mirjam de Blécourt (57) maakte zelf het glazen plafond mee. Er was plaats voor een nieuwe partner, een man kreeg die positie terwijl zij minstens zo succesvol was. Ze bleef een maand thuis, flirtte met een ander kantoor en werd alsnog partner. In 2006 startte zij met een aantal andere vrouwen uit de advocatuur het Women Leadership Program. Met als doel: een einde maken aan het mannenkartel. “Er zijn zeker stappen gezet”, zegt De Blécourt tegen M&A. “Je ziet zelfs dat er nu bedrijven zijn die niet meer in zee willen met advocatenkantoren zonder evenwichtige man-vrouw verhouding.”

Lees hier het hele interview.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven