‘Maatregelen tegen cybercrime schieten tekort’

Delen:

De maatregelen om cybercrime te voorkomen schieten tekort. Bestrijding lukt alleen als het strafrecht internationaal wordt aangepast tot een systematische, alomvattende en stabiele wetgeving. Dat stelt promovenda Qianyun Wang in haar proefschrift, dat ze 15 december aan de Erasmus Universiteit verdedigt.

Cybercriminaliteit komt vaak voor, terwijl tegenmaatregelen ontoereikend blijken. Dat komt volgens Qianyun Wang, verbonden aan de Erasmus School of Law, onder andere doordat de reikwijdte van het strafrecht tekort schiet. Daarnaast houdt cybercrime zich niet aan landsgrenzen en zijn er inconsistenties tussen de nationale wetgevingen als het gaat om die vorm van criminaliteit.

Wang onderzocht daarom hoe het strafrecht kan worden aangepast om cybercrime effectief te bestrijden. Daarvoor vergeleek ze de aanpak in China, de VS, Groot-Brittannië, Singapore en Europa, en de ervaringen die in de diverse rechtstelsels zijn opgedaan.

Uit de vergelijking die Wang maakte blijkt dat cybercrime vraagt om een systematische, alomvattende en stabiele wetgeving. Ze maakt daarbij verschil tussen nieuwe criminaliteit (met computers of gegevens als doelwitten door middel van hacking en ‘raditionele’ criminaliteit als fraude, die door computers wordt vergemakkelijkt.

Volgens Wang is er voor die nieuwe criminaliteit nieuwe wetgeving noodzakelijk. Bij het maken daarvan moet er zowel worden gelet op de computer die aangevallen wordt als ook op de gegevens die door cybercrime in gevaar komen. Dat werkt het beste: het zorgt ervoor dat de strafbaarstelling niet te ver gaat – en daarmee de online vrijheid niet in het gedrang komt. Daarnaast bevordert zo’n dubbele benadering de broodnodige internationale harmonisering van het recht en daarmee internationale afstemming. De promovenda stelt verder dat het strafrecht rond cybercriminaliteit steeds aangepast en vernieuwd moet worden om gelijke tred te houden met de ontwikkelingen in de informatietechnologie.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven