Maatschappelijke veiligheid niet gediend met uitsluiten ex-gevangenen

Delen:

Martin Moerings neemt op vrijdag 4 maart afscheid als hoogleraar Penologie bij het Instituut voor Strafrecht & Criminologie van de Universiteit Leiden. De titel van zijn afscheidscollege is: Een veilige terugkeer in de samenleving. ‘Dat zal ons een zorg zijn’.

Gevangenen moeten veilig kunnen terugkeren in de samenleving. Dat betekent dat zij maatschappelijke kansen moeten krijgen en in de maatschappij moeten worden opgenomen. Dit botst met de tendens om in het belang van de openbare orde en veiligheid ex-gevangenen scherp in de gaten te houden en maatschappelijk uit te sluiten. Denk maar aan de omgang met ex-zedendelinquenten. Toch is dit een schijntegenstelling. De maatschappelijke veiligheid is uiteindelijk gediend met insluiten in plaats van uitsluiten van ex-gevangenen.

Het afscheidcollege vindt plaats op vrijdag 4 maart, om 16.15 uur in het Groot Auditorium van het Academiegebouw. (bron: Universiteit Leiden)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven