‘Mag ik wel met een privévliegtuig komen?’

Het sluiten én per 1 juli weer deels heropenen van de Europese buitengrenzen, leidde tot tal van vragen aan Bram van Melle. Hij is partner bij Everaert Advocaten in Amsterdam en gespecialiseerd in arbeidsmigratie en nationaliteitsrecht. Menigeen wilde bijvoorbeeld antwoord op de vraag of zijn reis essentieel genoeg was naar Nederland te vliegen.

Delen:

'Mag ik wel met een privévliegtuig komen?’

“Grensoverschrijdende mobiliteit van mensen is zo’n beetje de drijvende motor achter alles wat we bij ons op kantoor doen. Of het nu gaat om overplaatsingen van werknemers, internationale studenten, de vestiging van ondernemers, of de liefde die over de grens is gevonden. Het sluiten van de buitengrenzen van de Europese Unie in maart van dit jaar liet die machinerie ineens piepend en krakend tot stilstand komen.

Het werk gaat door…

Het sluiten van de buitengrenzen, maar ook het feit dat veel landen buiten Europa hun grenzen gesloten hielden, zelfs voor eigen onderdanen, leverde ook een heel nieuw type hulpvraag van cliënten op. De Amerikaanse kennismigrant die van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) al toestemming had gekregen om hier te komen werken, kon ineens niet inreizen. Wat nu? Maar ook de omgekeerde situatie deed zich voor. Indiase specialisten die hier op een project hadden gewerkt dat afliep, konden niet uitreizen omdat India de grenzen had gesloten. Hoe los je dat op, en wat kan de werkgever daarin betekenen?

Ali B en Dan Karaty

Een andere interessante vraag diende zich ook geregeld aan. Het luchtruim was niet gesloten voor mensen met ‘een essentiële functie of behoefte’. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan zorgpersoneel, of militairen en diplomaten. Op zichzelf was deze categorie redelijk duidelijk. Maar ja, dat maakt het niet per se een schonere taak om aan een CEO van een groot bedrijf uit te leggen waarom zijn reis naar Nederland niet als ‘essentieel’ in die betekenis gezien zal worden, terwijl de CEO in kwestie daar duidelijk anders over denkt. ‘Maar als ik inreis met een privévliegtuig, maakt dat nog uit’? Of: ‘als ik nou op een groot zeiljacht kom, en o, hoe zit het dan met mijn personeel aan boord?’ Dat niet elke reis essentieel is, ondervond ook Dan Karaty, die naar Nederland wilde vliegen voor de opnames van het nieuwe seizoen van het programma Holland’s Got Talent, waar hij jurylid was. Hij wordt nu last minute vervangen door Ali B, die misschien niet per se essentiëler is, maar wel gewoon beschikbaar en in Nederland.

Overleg en afstemming

De afgelopen tijd leverde veel interessant en constructief overleg met de IND en grensposten op over hoe bepaalde uitzonderingen nu precies uitgelegd worden. Een zelfde discussie is er ook nu weer, met het deels heropenen van de buitengrenzen van de EU op 1 juli. Welke landen staan op de lijst van de Europese Commissie, neemt Nederland de lijst een op een over, en welke versoepelingen vinden er plaats voor burgers van landen die (nog) niet op de lijst staan? Kortom, never a dull moment

Hoe verder ‘post corona’?

Interessant voor ons als kantoor zijn de vragen wat hierna het nieuwe ‘normaal’ gaat worden. Iedereen heeft nu een periode thuisgewerkt, videobellen is volstrekt normaal geworden, en de vraag is inmiddels niet meer of, maar hoeveel we van de huidige werkwijze zullen behouden. Voor mij persoonlijk was het overigens helemaal geen straf om deze maanden vanuit huis te werken (al miste ik mijn collega’s natuurlijk wel af en toe). Midden in de coronapiek werd ons zoontje Otis geboren en het was heerlijk om die eerste maanden thuis met zijn drieën mee te maken. Otis is ook vrij helder over wat prioriteiten zijn (en niet te beroerd dat op gezette tijden duidelijk te maken) en zaken als corona en immigratierecht zijn dat duidelijk niet. Voor zover het concept crisis hem al bekend is, is dat iets dat alleen optreedt als hij honger heeft en het naar zijn idee te lang duurt voordat daar wat aan wordt gedaan, of als hij zijn speen kwijt is. Dat soort overzichtelijkheid werkt in een tijd als deze dan weer erg relativerend.”

Bekijk alle afleveringen van de rubriek Coronarecht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven