Juridisch nieuws

Managers rechtbank op cursus ‘Selecteren zonder vooroordelen’

Foto: Pixabay

Om meer personeel met een cultureel diverse achtergrond binnen te halen, volgen alle leidinggevenden van de Rechtbank Amsterdam de opleiding ‘Selecteren zonder vooroordelen’. “Dat is een training die het mogelijk maakt om je selectieprocedure zo eerlijk mogelijk te houden,” zegt Bart Beuving, rechter in de Rechtbank Amsterdam en voorzitter van de Klankbordgroep Diversiteit van de rechtbank.

Beuving noemt het van groot belang dat de rechtbank een afspiegeling is van het arrondissement waarin wordt rechtgesproken. “De uitdaging zit vooral bij de functies van rechter en griffier,” verklaart hij.

Twee procent

Op dit moment heeft ongeveer twee procent van alle Nederlandse rechters en griffiers een migratieachtergrond. Te weinig, vindt de Rechtbank Amsterdam. “Ons uitgangspunt is dat wij als rechtbank een probleem hebben als wij onvoldoende in staat zijn om interessant te zijn voor een brede groep juristen,” verklaart Beuving. “We moeten kritisch naar ons zelf kijken. De hele organisatie moet ervan doordrongen zijn dat dit noodzakelijk is.”

To-do-list

De opleiding ‘Selecteren zonder vooroordelen’ is een van de actiepunten van de ‘to-do-list’. “In het meerjarenplan zijn doelen opgenomen, en we hebben recent het Diversity Charter ondertekend,” legt Beuving uit. Door het charter te ondertekenen committeren bedrijven zich aan zelf opgestelde doelen om diversiteit en inclusie op de werkvloer te bevorderen.

Beuving vervolgt: “Ook presenteren we ons op bijeenkomsten en in de media om duidelijk te maken dat we een inclusieve organisatie willen worden. Het is belangrijk dat mensen zich welkom voelen om te solliciteren bij ons.”

Bijeenkomst

Zo is een afvaardiging van de Rechtbank Amsterdam op donderdag 13 juni aanwezig op de bijeenkomst Diversiteit bij de Rechtbank, georganiseerd door de Diversiteitscommissie van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam.

 

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures