Managing partner worden, wie durft?

Delen:

Foto: Depositphotos

Een derde van de managing partners verlaat binnen twee tot drie jaar na afloop van hun termijn hun kantoor, stelt TGO Consulting. Veel van hen kunnen niet de energie opbrengen om hun praktijk weer opnieuw op te bouwen.

Waarom zou je managing partner willen worden? Dat zou de eerste vraag moeten zijn als iemand voor die functie wordt aangezocht. Maar die vraag wordt zelden gesteld, aldus Jaap Bosman van TGO Consulting, dat advocatenkantoren adviseert. In een blog gaat hij in op de uitdagingen van het managingpartnerschap. Volgens hem is de kans groot dat een of twee termijnen van vier jaar als managing partner iemands praktijk ruïneren.
Uit onderzoek van TGO Consulting bleek dat 32 procent van de oud-managing partners twee tot drie jaar na het beëindigen van hun termijn bij hun kantoor vertrekt. Dat komt deels doordat men met (vervroegd) pensioen gaat, maar ook jongeren die managing partner zijn geweest stoppen. Oorzaak is volgens Bosman dat managing partners zo worden opgeslokt door hun werk als bestuurder, dat ze amper toekomen aan hun advocatenpraktijk. Als hun termijn geëindigd is moeten ze die vaak weer helemaal van nul opbouwen, en daar heeft lang niet iedereen zin in.

In de blog worden ook een aantal andere uitdagingen voor managing partners genoemd, zoals het gewend raken aan de status die met deze functie verbonden is en de overgang van het ‘microscopische’ werk als advocaat, waarin details van belang zijn, naar het moeten ontwikkelen van een helikopterview als managing partner. Ook waarschuwt Bosman ervoor in de gaten te houden of de investering die iemand doet zich als managing partner in te zetten wel lonend is.
Voor degenen die het managingpartnerschap toch aandurven wordt een aantal tips gegeven: van je strategie bepalen in de eerste honderd dagen en je zo min mogelijk met details bemoeien tot de helft van de interne vergaderingen die je geacht wordt bij te wonen schrappen, want grotendeels tijdslurpers.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven