Marketing in advocatuur ‘serious business’

Delen:

Uit het onderzoek ‘Stand marktgericht ondernemen advocatuur’ dat Meesters in Marketing de afgelopen maanden heeft gehouden, blijkt dat marketing ‘serious business’ aan het worden is binnen de advocatuur. Ook bij de kleinere kantoren wordt marketing steeds meer van belang door de dreiging van concurrentie- en daarmee prijsdruk.

Van de bijna 100 respondenten werkt 84% procent bij een kantoor met minder dan 20 advocaten. Het is dan ook het eerste onderzoek dat iets zegt over marketing en de markgerichtheid van het gemiddelde advocatenkantoor. De meeste deelnemende kantoren verwachten de komende jaren een (sterke) toename van de concurrentiedruk van met name juridische adviesbureaus, rechtsbijstandverzekeraars en nieuwe advocatenkantoren. Ook verwachten zij meer onderlinge concurrentie.

Het toenemend belang van marketing geldt zowel op beleidsmatig als uitvoerend niveau. Klantgerichtheid, het kennen van eigen sterkten en zwakten en de belangrijkste kansen en bedreigingen worden als heel belangrijke onderdelen van het beleid gezien. Toch weet maar de helft van de respondenten wat de wensen en behoeften van de klanten zijn en wordt informatie van klanten maar in 27% van de kantoren gedeeld. Meer dan driekwart van de kantoren voert nooit marktonderzoek uit.

Verder wordt er veel belang gehecht aan een goed plan ten aanzien van de aangeboden diensten en is het uurtje factuurtje nog steeds het meest populaire prijsinstrument. Het gebruik van vaste prijzen is wel in opkomst. Traditionele communicatiemiddelen, zoals sponsoring en websites, zijn nog steeds populaire direct marketinginstrumenten. Maar social media is definitief doorgebroken binnen de advocatuur; maar liefst 76% maakt hiervan commercieel gebruik.

“Dit onderzoek toont aan dat het belang van marketing toeneemt binnen de advocatuur, maar ook dat veel, vooral kleine en middelgrote, advocatenkantoren onvoldoende eigen kennis hebben om het goed in te vullen voor hun kantoor, zowel strategisch als uitvoerend”, aldus Dirk Giethoorn van adviesbureau Meesters in Marketing.

Op 6 oktober organiseert Meesters in Marketing een dag in Media Plaza te Utrecht, waar de highlights van het onderzoek zullen worden gepresenteerd. Elk deelnemend kantoor ontvangt op deze dag een op het onderzoek gebaseerd maatwerkrapport dat meer inzicht geeft in de huidige stand van marketing van het betreffende kantoor met adviezen ter verbetering. Klik voor meer informatie over deze dag hier.

Meesters in Marketing is een full service marketingbureau dat zich specifiek richt op de advocaten- en notariskantoren in Nederland. Het is opgericht om juridische dienstverleners te stimuleren en te ondersteunen bij het marktgericht ondernemen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven