‘Markt voor juridische dienstverleners zal drastisch veranderen’

Delen:

15 juli DeloitteInkopers van juridische diensten gaan in de toekomst fors hogere eisen stellen aan juridische dienstverleners. Ze willen ‘geïntegreerd advies’ dat grenzen en disciplines overstijgt, beter en meer gebruik van technologie, vooral advies over de naleving van wet- en regelgeving, vaste prijzen en meer transparantie in tarieven, en overwegen zelfs niet-traditionele juridische dienstverleners in te schakelen.

Volgens het ‘wereldwijde onderzoek’ van Deloitte zijn er in het bedrijfsleven fundamentele veranderingen te zien, wat z’n weerslag heeft op de manier waarop juridische diensten worden ingekocht. Want de tijden veranderen: druk op de kosten, de opkomst van de digitale economie, complexere regelgeving en de toegenomen juridische risico’s dwingen bedrijven ertoe ‘anders’ juridische dienstverleners in te huren. De klant wil in de toekomst vooral juristen die de taal van de directie spreken en professionele dienstverleners die de zakelijke behoeften van klanten volledig begrijpen.

“Meer doen met minder en naleving van wet- en regelgeving vormen de grootste uitdaging voor bedrijfsjuristen”, schrijft Deloitte. Voor hen zijn de drie belangrijke groeisegmenten procesvoering (litigation), fusies en overnames en vooral compliance. En klanten willen ‘geïntegreerd’ advies – niet alleen maar juridische ondersteuning. Het gaat dan om aanvullend advies waarbij technologie een grotere rol gaat spelen, vooral op de terreinen industrie en commercieel, digitaal, dataprivacy en cybersecurity, en proactieve kennisdeling. “Technologie neemt”, zo waarschuwt Deloitte, “in de nabije toekomst een groot deel van de taken van bedrijfsjuristen over.”

Ook zullen steeds meer inkopers hun juridische dienstverleners gaan evalueren en overweegt ruim de helft van hen juridische diensten in te kopen bij niet-traditionele juridische dienstverleners.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven