Matige arbeidsmarkt voor startende hbo-juristen

Delen:

Woensdag foto hbo juristenHbo-juristen komen maar lastig aan een geschikte baan. Reden: er zijn er te veel van. Werkgevers die ervaring hebben met hbo-juristen zijn over hen wel tevreden. Dat blijkt uit het rapport HBO-Rechten aan het werk.

Onderzoeker en auteur van het rapport Ivar Timmer spreekt van een lastige arbeidsmarkt voor hbo-juristen. Een lichtpuntje is dat een groot deel van de werkgevers bekend is met het verschijnsel hbo-jurist. Ook zijn de ervaringen met hbo-juristen positief. Rechtsbijstandsverzekeraars, detacheerders en overheden geven aan tevreden te zijn over hun cliëntgerichtheid, communicatievaardigheden en hands-on mentaliteit.

De bacheloropleiding HBO-Rechten startte in 2002 met twee scholen, nu zijn er al elf opleidingsinstituten die samen ruim tienduizend hbo-juristen hebben afgeleverd. “Elk jaar schreven zich nieuwe studenten in en elkaar jaar dachten we: nu is de groei er wel uit. Het keerpunt kwam pas in 2013: voor het eerst daalde toen de instroom.” De uitstroom blijft de komende jaren echter nog royaal, zegt Timmer. “Het overaanbod blijft.” Pas in 2018 wordt een daling van de uitstroom verwacht.

Voor zowel hbo-juristen als universitaire juristen geldt dat er twee keer zoveel worden opgeleid dan er vacatures zijn. “Er zijn 55 duizend banen waarvoor je een academisch jurist moet zijn. Jaarlijks wordt zo’n 4 procent vervangen, omdat mensen met pensioen gaan of wat anders gaan doen. Je hebt dus ieder jaar 2200 juridische vacatures, terwijl er zo’n 4500 meesters in de rechten afstuderen.” Die verhouding één vacature op twee alumni geldt ook voor hbo-juristen.

Omdat veel academische juristen het werk zijn gaan doen dat eigenlijk bestemd was voor hbo-juristen, hebben deze laatste het moeilijk, becijferde Timmer, wat nog eens is verergerd door banenstop tijdens de economische crisis. “Desondanks heeft 62 procent van de hbo-juristen een functie op hbo-niveau verkregen in een juridische richting.” Het grootste probleem ligt bij de starters: werkgevers willen liever iemand met enkele jaren ervaring. Hbo-juristen die al enkele jaren hebben gewerkt, worden gemakkelijk paralegal. “Maar die eerste werkervaring opdoen is het moeilijkst”, reageert Timmer.

De beste arbeidsmarktmogelijkheden voor hbo-juristen liggen bij de (decentrale) overheid. Binnen de klassiek-juridische sector (advocatuur, notariaat en rechtspraak) is er enige toename van hbo-juridische functies bespeurbaar en zijn er groeimogelijkheden, maar verwacht wordt dat het aantal arbeidsplaatsen in deze sector voorlopig beperkt blijft. Zowel in de advocatuur als in het notariaat zijn nu ‘enkele honderden’ hbo-juristen aan het werk. Gerechtsdeurwaarders werken nog nauwelijks met hbo-juristen en dat zal ook niet snel veranderen, meent Timmer. Wel ziet hij voor hen meer kansen bij rechtsbijstandsverzekeraars, waar er nu zo’n 200 werken.

Ook ziet Timmer concrete groeimogelijkheden binnen het bedrijfsleven, onder andere door het toenemende gebruik van specifieke software op het gebied van contractmanagement, vennootschapsadministratie en het digitaal opstellen van contracten. “Toekomst zit voor hbo-juristen in legal tech”, meent Timmer, omdat zij op dat punt goed zijn opgeleid. Ook advocatenkantoren hebben aangegeven meer te willen doen met hbo-juristen, juist door hun legal tech-kennis.

Dat laatste wordt beaamd door Martine Rietjes (Kühn Advocaten). Haar kantoor maakt al jaren gebruik van derdejaars hbo-juristen, en is tevreden over wat zij tijdens hun stage laten zien. “Ze hebben twee rechterhanden: ze beschikken over juridische kennis én over vaardigheden. Dar laatste ontbreekt wel eens bij academische juristen.” Hbo’ers zijn goed in het aansturen van projecten en zijn vooral goed getraind in informatiemanagement, zegt Rietjes. “Vooral daar, dus in legal tech zit hun meerwaarde. Ze kunnen goed inspelen op de digitalisering van de rechtspraktijk. Hun toekomst op de arbeidsmarkt zie ik helemaal niet zo somber.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven