Medal of Merit toegekend aan SSR

Delen:

De Secretaris-Generaal van de Raad van Europa Thorbjörn Jagland heeft de Medal of Merit toegekend aan SSR. Deze onderscheiding is de erkenning voor de wijze waarop SSR al meer dan 29 jaar binnen het curriculum van de opleiding tot rechter en officier aandacht geeft aan Europa en plaats inruimt voor de kennisverwerving van de jurisprudentie van het Europees Hof van de Rechten van de Mens.

De Medal of Merit wordt toegekend aan individuen of organisaties die betrokken zijn bij de waarden van de Raad van Europa en daarvoor acties ondernemen die erkenning verdienen. Of aan individuen die opmerkelijk hebben bijgedragen aan het werk van de Raad.

Uitreiking Medal in Straatsburg

Dit jaar vindt het 25ste studiebezoek plaats van leden van de Nederlandse rechterlijke macht. Aanleiding voor de Secretaris-Generaal van de Raad om in 2011 SSR deze bijzondere onderscheiding toe te kennen. De Medal wordt op 21 maart in Straatsburg uitgereikt door de plaatsvervangend SG van de Raad van Europa mevrouw Maud de Boer-Buquicchio aan Rosa Jansen, voorzitter College van Bestuur van SSR en rector van de raio-opleiding. Rosa Jansen reageert aangenaam verrast op het bericht dat haar via Egbert Meyjer, rechter bij het European Court of Human Rights, bereikte: “Een grote erkenning voor alle aandacht die SSR gedurende die tijd aan Europa heeft gegeven. En wat leuk dat ik mij net realiseer dat ik zelf nog als raio bij de eerste studiereis aanwezig mocht zijn”.

SSR koploper bij kennisverwerving Europees recht

SSR was het eerste en jarenlang ook het enige opleidingsinstituut binnen Europa die binnen het curriculum van de opleiding tot rechter en officier systematisch op allerlei manieren aandacht heeft gegeven aan de Europese dimensie. Lang voordat door de lidstaten van de Raad van Europa over en weer officiële aanbevelingen werden gedaan om te zorgen voor kennisverwerving op nationaal niveau van het Europese recht en jurisprudentie, organiseerde SSR al nationale cursussen over de rechten van de mens. Sinds 1982 organiseert SSR om de twee jaar en vanaf 1992 jaarlijks een studiebezoek naar Straatsburg. Tijdens dit bezoek wonen rechters en officieren van justitie een zitting bij van het Europese Hof. Ook diverse inleidingen over de werkzaamheden van de Raad van Europa die van direct belang kunnen zijn voor het dagelijks werk van de nationale rechter en officier van justitie, staan op het programma. Pas de laatste jaren geven opleidingsinstituten van de andere lidstaten van de Raad van Europa aandacht aan Europa.

Stageplaatsen

SSR bemiddelt eveneens al jarenlang bij de organisatie van stageplaatsen binnen Europa voor ervaren Nederlandse rechters. Ook zorgt SSR voor een of twee stageplaatsen voor leerling-magistraten op de griffie van het Hof waar raio’s een jaar lang een bijzondere ervaring kunnen opdoen. Binnenkort verwelkomt het Hof opnieuw twee raio’s voor een dergelijke stageperiode.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven