Juridisch nieuws

‘Mediation moet worden verankerd in een wet’

Beeld: Mohamed Hassan/Pixabay

Als het aan de notarissen ligt moet er een wet komen die mediation een grotere rol geeft in de maatschappij. Volgens de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) moet een gekwalificeerde mediator ook het scheidingsverzoek kunnen indienen.

Donderdag 23 mei spraken notarissen hierover tijdens een bijeenkomst bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Naast het notariaat zaten ook onder andere de Raad voor de rechtspraak, de Raad voor rechtsbijstand, de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) en een aantal verzekeraars aan tafel.

De KNB is van mening dat een mediator ruimere bevoegdheden moet krijgen bij echtscheidingszaken en conflicten met de overheid moet kunnen oplossen. Dat houdt in dat mediation beter moet worden ingebed in de samenleving en het rechtsbestel. Dat is niet alleen het standpunt van de KNB maar ook van de Vereniging Mediators in het Notariaat (VMN).

De Mediatorsfederatie Nederland (MfN) – waarvan ook de VMN lid is – heeft in januari aanbevelingen gedaan om tot een werkbaar wetsvoorstel te komen. Dit was voor het ministerie aanleiding een aantal partijen uit te nodigen.

Met de oproep van de KNB dat gekwalificeerde mediators ook het scheidingsverzoek moet kunnen indienen, gaat ministerie nu aan de slag en komt in het najaar met een reactie.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures