‘Mediation moet worden verankerd in een wet’

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Beeld: Mohamed Hassan/Pixabay

Als het aan de notarissen ligt moet er een wet komen die mediation een grotere rol geeft in de maatschappij. Volgens de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) moet een gekwalificeerde mediator ook het scheidingsverzoek kunnen indienen.

Donderdag 23 mei spraken notarissen hierover tijdens een bijeenkomst bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Naast het notariaat zaten ook onder andere de Raad voor de rechtspraak, de Raad voor rechtsbijstand, de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) en een aantal verzekeraars aan tafel.

De KNB is van mening dat een mediator ruimere bevoegdheden moet krijgen bij echtscheidingszaken en conflicten met de overheid moet kunnen oplossen. Dat houdt in dat mediation beter moet worden ingebed in de samenleving en het rechtsbestel. Dat is niet alleen het standpunt van de KNB maar ook van de Vereniging Mediators in het Notariaat (VMN).

De Mediatorsfederatie Nederland (MfN) – waarvan ook de VMN lid is – heeft in januari aanbevelingen gedaan om tot een werkbaar wetsvoorstel te komen. Dit was voor het ministerie aanleiding een aantal partijen uit te nodigen.

Met de oproep van de KNB dat gekwalificeerde mediators ook het scheidingsverzoek moet kunnen indienen, gaat ministerie nu aan de slag en komt in het najaar met een reactie.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top