Mediation naast rechtspraak wordt nu gesubsidieerd, eerste 2,5 uur gratis

Vanaf 1 maart wordt mediation naast rechtspraak gesubsidieerd. Alle betalende procespartijen, ook de draagkrachtige, hebben dan recht op een startbijdrage als ze vanuit de rechtspraak naar mediation zijn verwezen. De startbijdrage wordt aangeboden door de Raad voor Rechtsbijstand.

Delen:

Mediation naast rechtspraak wordt nu gesubsidieerd, eerste 2,5 uur gratis - Mr. online
Foto: Depositphotos

De startbijdrage bedraagt 150 euro (exclusief btw) per partij, voor de eerste 2,5 uur van de mediation na een verwijzing vanuit de rechtspraak. Met de bijdrage kunnen partijen zelf ervaren of mediation voor hen een passende en duurzame manier kan zijn om uit een conflict te komen. Financiën hoeven dan geen beletsel meer te vormen voor deze eerste kennismaking. De eerste 2,5 uur van de mediation kost partijen dan niets. Voor partijen die recht hebben op een toevoeging betaalt de Raad reeds een subsidie uit aan de mediator via de toevoeging. Voor hen geldt deze subsidie niet.

Startbijdrage

De regeling geldt voor mediators die staan ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand en dus verwijzingen vanuit de rechtspraak kunnen ontvangen. Voor zaken die vanaf 1 maart worden verwezen, kan de mediator een startbijdrage aanvragen via het mediationbureau van de rechtbank of het gerechtshof waar de zaak dient. De rechtspraak stelt hiervoor een aanvraagformulier beschikbaar. De Raad voor Rechtsbijstand zorgt uiteindelijk voor de uitbetaling. Na de eerste 2,5 uur kan de mediator het (eigen) uurtarief in rekening brengen dat hij bij de Raad heeft opgegeven. Mediators die met een startbijdrage willen werken, konden zich daarvoor vanaf 1 februari 2023 aanmelden bij de Raad voor Rechtsbijstand. Deelname is verder facultatief.

Instaptarief

Mediators mogen sinds 2011 vrijwillig een instaptarief van 75 euro per partij hanteren voor het eerste gesprek, tot een maximum van twee uur. Met de invoering van de startbijdrage komt dit instaptarief bij verwijzingen vanuit de rechtspraak te vervallen.

Meer informatie: klik hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven