Mediator mag geen sticker hebben in ‘dichtbevolkt’ Amsterdam-Zuid

Delen:

Beeld bij Mediator moet sticker verwijderenEen mediator uit Amsterdam-Zuid mag geen fotosticker van 2 bij 1,2 meter op het raam van de uitbouw hebben. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam bepaald in het hoger beroep van een zaak die een verhuurder van de naastgelegen woning heeft aangespannen tegen de mediator. Het hof zegt dat buren in een min of meer dichtbevolkt gebied als Amsterdam Zuid rekening met elkaar moeten houden en verdraagzaam zijn.

De fotosticker, op de eerste verdieping van de uitbouw aan de tuinzijde van het pand van de mediator, stelt een man en vrouw voor die leunend over een reling met elkaar in gesprek zijn. De decoratie, die eerder op last van de kantonrechter is weggehaald, was zichtbaar vanuit de tuin en de eerste verdieping van de belendende woning. Volgens de verhuurder veroorzaakte de sticker onrechtmatige hinder, waardoor de 11-jarige dochter van de buren niet meer durfde te slapen in haar slaapkamer.

De kantonrechter overwoog eerder dat de afbeelding voor de dochter een indringend karakter heeft, met name ’s avonds als de sticker wordt verlicht. “Hoewel niet kan worden gezegd dat de afbeelding op zichzelf aanstootgevend of iets dergelijks is, is zij mede door haar grote afmetingen opvallend en indringend en verstoort zij een rustig beeld van een van de gevels die de intieme kleine stadstuinen omsluiten,” oordeelde de rechter, die ter plekke was wezen kijken. De sticker moest weg.

In hoger beroep zegt het hof dat de sticker neutraal en niet aanstootgevend is, maar voegt daaraan toe. “Het hof kan niet negeren dat op de foto nu juist datgene levensgroot is afgebeeld wat ter plaatse in werkelijkheid niet is toegestaan: mensen die uitzicht hebben over het erf en in de woning.”

Het hof overweegt dat de mediator redelijke alternatieven heeft, bijvoorbeeld de fotosticker aan de voorkant van de uitbouw bevestigen of de foto op papier afdrukken en binnen aan een wand worden opgehangen. Het aanbrengen van de fotosticker was dus onrechtmatig. De kantonrechter heeft de sticker terecht verboden.

Het aanbrengen van de fotosticker was dus onrechtmatig. De kantonrechter heeft de sticker terecht verboden.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven