Medisch specialisten en andere artsen stellen veel vragen over arbeidsrecht

Juristen van het Kennis- en dienstverleningscentrum behandelden in 2021 een fractie minder vragen van medisch specialisten en andere zorgverleners dan een jaar eerder. De meeste vragen betroffen het arbeidsrecht, veel minder kwesties gingen over het gezondheidsrecht.

Delen:

Medisch specialisten en andere artsen hebben vooral arbeidsrechtelijke vragen - Mr. online
Foto: Depositphotos

In 2021 werden er door het Kennis- en dienstverleningscentrum van de Federatie Medisch Specialisten 2.746 vragen en juridische dossiers behandeld, in 2020 waren dat er nog 2.780. Medisch specialisten, artsen in opleiding tot specialist (aios), artsen niet in opleiding tot specialist (anios) en andere zorgprofessionals kunnen met juridische vragen terecht bij het Kennis- en dienstverleningscentrum, een samenwerking tussen de Federatie Medische Specialisten en de Landelijke vereniging van artsen in dienstverband (LAD). Dit centrum geeft juridisch advies bij onder andere arbeidsconflicten, opleidingsgeschillen en MSB-contracten (medische specialistisch bedrijf). Wie is aangesloten bij de Federatie via zijn of haar wetenschappelijke vereniging, lid is van de LAD of De Jonge Specialist, kan kosteloos voor 20 uur per jaar juridische dienstverlening krijgen.

Arbeidsrecht

In 2021 ging bijna 60 procent van de juridische vragen die de Federatie en de LAD behandelden over arbeidsrechtelijke onderwerpen zoals arbeidsovereenkomsten, cao’s, salaris, en ziekte en re-integratie. Daarnaast ging 14 procent van de vragen over het gezondheidsrecht en 9 procent over het ondernemingsrecht, zoals zzp-overeenkomsten en goodwill.

Goodwill

Vragen die bij de federatie vaak binnenkomen zijn: mag ik worden ontslagen als ik boventallig ben verklaard, is het handig om goodwill in delen te laten uitbetalen, en hoe zit het met de goodwill die ik moet betalen als toetreedt tot een MSB. Gezondheidsrechtelijke vragen kunnen gaan over wat te doen als een arts disfunctioneert.

Psychiaters

Bijna de helft van alle vragen (48 procent) kwam in 2021 van medisch specialisten, gevolgd door a(n)ios (18 procent) en overige zorgprofessionals (18 procent). Van de medisch specialisten bestond de grootste groep uit psychiaters, internisten en kinderartsen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven