Meebetalen gedetineerden uitgesteld

Delen:

Beeld bij uitstel voor meebetalenMinister van der Steur (VVD) heeft in de Eerste Kamer uitstel gekregen voor zijn wetsvoorstel om veroordeelden te laten meebetalen in de kosten van hun proces. De bewindsman vroeg daar om toen bleek dat hij slechts kon rekenen op steun van zijn eigen fractie en die van de PVV.

De minister kreeg tijdens de behandeling in de senaat forse kritiek op zijn plan. SP-Senator Anneke Wezel voorspelde dat het voorstel meer zal kosten dan de 47 miljoen die het volgens minister Van der Steur op moet leveren. Een eigen bijdrage voor veroordeelden zorgt volgens de critici op de lange termijn voor onder andere een stijging van incassokosten, een groter beroep op schuldhulpverlening en een toename aan bureaucratie. Daarnaast neemt ook de kans op herhaling van crimineel gedrag alleen maar toe als je veroordeelden, naast hun opgelegde straf, ook nog opzadelt met kosten die kunnen oplopen tot 2000 euro.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven