Meer geld voor beveiliging bedreigde hoeders van de rechtsstaat

In 2024 wordt vijftig miljoen euro extra besteed aan de beveiliging van onder meer bedreigde advocaten, rechters en officieren van justitie. Vanaf 2025 wordt dat structureel honderd miljoen euro.

Delen:

Depositphotos_174776810_S-beveiliger-a8e83a0a
foto: Depositphotos

“De overheid dient als één blok naast de hoeders van de rechtsstaat te staan”, aldus minister Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) in de tweede voortgangsbrief versterking stelsel bewaken en beveiligen. “Zij voeren dagelijks werkzaamheden uit om onze waarden te verdedigen, zij moeten weten en merken dat de overheid een betrouwbare bondgenoot is die hen beschermt.”
Het gaat hierbij onder meer om leden van de zittende en staande magistratuur, advocaten, journalisten en lokale bestuurders.

Respect

Yeşilgöz heeft ook oog voor de beveiligers: “Elke dag werken functionarissen – onder hoge druk – op zeer professionele wijze om bescherming en veiligheid te bieden, ik heb groot respect voor deze vele mannen en vrouwen werkzaam binnen het stelsel. Zij zijn in veel gevallen letterlijk de steun en toeverlaat van de te beveiligen personen. De professionaliteit en toewijding die zij dagelijks laten zien, daar mogen we trots op zijn.”

Schaarste

In de brief over het stelsel bewaken en beveiligen − dat deel uitmaakt van de brede aanpak van de georganiseerde misdaad − schrijft de minister dat het aantal personen dat ingrijpende beveiligingsmaatregelen nodig heeft, blijft toenemen. En dat er tegelijkertijd een schaarste is aan specialistische beveiligers. Daarom heeft het kabinet extra geld beschikbaar gesteld: vijftig miljoen euro in 2024 en structureel honderd miljoen euro vanaf 2025. “Onder andere deze middelen zullen worden ingezet ten behoeve van een significante structurele versterking van uitvoeringscapaciteit voor personen die geconfronteerd worden met hoge dreiging.”

Voortgang

In april zal de minister Yeşilgöz de Tweede Kamer informeren over de voortgang van de versterking van het stelsel bewaken en beveiligen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven