Meer straffen voor rechters

Delen:

De mogelijkheden om rechters bij ongeoorloofd gedrag of andere ongewenste situaties een passende disciplinaire maatregel op te leggen, worden verruimd. Ook komen er nieuwe zogeheten orde- en sturingsmaatregelen waardoor beter kan worden aangesloten bij de behoeften van de praktijk. Dit blijkt uit een wetsvoorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie dat voor advies naar verschillende instanties is gestuurd, zoals het Openbaar Ministerie en de Raad voor de rechtspraak. In een eerste reactie reageert de Raad voor de rechtspraak positief op de plannen.

De bewindsman vindt dat er geen aanleiding is om te veronderstellen dat er grote misstanden voorkomen, maar als het toch nodig is om op te treden moeten er wel voldoende mogelijkheden zijn. De huidige regeling wordt als te beperkt ervaren. Het is hoogst onwenselijk als om die reden een reactie uitblijft. “Juist gezien de bijzondere positie van de rechterlijke macht is adequaat kunnen ingrijpen essentieel voor de kwaliteit en de integriteit van de rechtspraak”, aldus Opstelten. “Daarmee is ook het vertrouwen bij de burger gediend.”

Nu zijn er slechts twee disciplinaire maatregelen mogelijk: een schriftelijke waarschuwing van het gerechtsbestuur of strafontslag na een procedure bij de Hoge Raad. Straks kunnen rechters ook te maken krijgen met berisping, schorsing, overplaatsing, inhouding van loon of op non-actief worden gesteld.

“Er zit een te groot gat tussen de huidige maatregelen: waarschuwing en ontslag. Sommige kwesties zijn te licht voor strafontslag, maar te zwaar voor een schriftelijke waarschuwing. Dat is ongewenst.” Dat zegt waarnemend voorzitter van de Raad voor de rechtspraak Frits Bakker in een bericht op rechtspraak.nl. “Hoewel er weinig disciplinaire maatregelen worden opgelegd, omdat daarvoor gelukkig niet vaak aanleiding bestaat, is een uitbreiding van de sanctiemogelijkheden goed.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven