Meer tekenen, minder praten

Delen:

„Wir reden zuviel, wir sollten weniger sprechen und mehr zeichnen“.

Goethe was een vroege media-trendwatcher. Hij was zich ruim twee eeuwen geleden bewust van de kracht van beeld voor het menselijk welzijn en inzicht.

Hij was bovendien jurist! Voor wie meer wil weten over zijn studie en korte juridische loopbaan: http://en.wikipedia.org/wiki/Johann_Wolfgang_von_Goethe#Legal_career

Terug naar het hier en nu. Wat is het nut van tekenen voor de hedendaagse jurist?

Ik noem een paar voordelen:

  • Krabbelen of ‘doodelen’ tijdens luisteren, telefoneren en denken verhoogt de concentratie. http://www.wired.com/wiredscience/2009/02/doodlerecall/.
  • Tekenen biedt training in onmisbare praktijkvaardigheden voor jonge en oude juristen: “oefening baart kunst” en “geduld is een schone zaak”.
  • Om te tekenen, moet je eerst goed kijken naar mensen, dingen en relaties. Wat springt eruit? Wat is onderbelicht? Observeren is een belangrijke juridische vaardigheid, die je kunt aanleren via de logisch/lineaire route, maar toch altijd wat houterig blijft zonder emotionele en fysieke betrokkenheid.
  • Schetsen of tekenen op een flipchart om iets uit te leggen of over te brengen, werkt als een magneet. Mensen moeten gewoon kijken, en er iets van vinden. “Hé, hier gebeurt iets in het echt, niet op een beeldscherm!” . Zie www.legalsketchpad.com om meer te lezen over flipcharts in de rechtspraktijk.

Doe-het-zelf

U kunt vandaag nog oefenen met ‘Minder praten, meer tekenen’

Ligt er een ‘winkeldochter’ op uw bureau, of staat er een op uw aktielijstje?

  1. Pak een A4tje uit het kopieerapparaat.
  2. Ga naar de magazijnbeheerder voor een pen of potlood
  3. Teken, schets, krabbel de vervelendste persoon uit die zaak. Of het boek dat u eindelijk gaat lezen, als u deze taak achter de rug hebt. Of een mooi portret van de collega aan wie u deze opdracht gaat overdragen. Of versier uw aktielijstje met tenminste 10 soorten krullen en franjes.
  4. 15 minuten later: ga aan het werk. Doe de klus. Heeft het tekenen u geholpen om frisser en actiever te denken en werken?
  5. Prik de krabbel op het prikbord naast het koffie-apparaat. U mag Goethe de schuld geven.

© Legal Visuals
|Reacties en vragen zijn welkom op dit blog of per email sh@legalvisuals.nl

mr. Susanne Hoogwater is een creatieve juriste, auteur van ‘Beeldtaal voor Juristen’ en co-auteur van ‘Schrijven in de juridische praktijk’.
Zij is eigenaar van www.legalvisuals.nl en www.goodmoodlaw.com.
Zij woont sinds 2005 in Denver, Colorado, VS.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven